Muncitorii industriali din Germania ar putea avea salariile majorate! Cel mai mare sindicat industrial va cere o majorare de 8%

Cel mai mare sindicat industrial din Germania a declarat luni că va solicita o creștere salarială de 8% pentru milioane de muncitori din industria prelucrătoare în cadrul viitoarelor discuții salariale. Procentajul, spune cel mai mare sindicat industrial din Germania, este puțin peste rata actuală a inflației din țară.

Sindicatul IG Metall a venit cu această solicitare în timp ce cancelarul Olaf Scholz caută mai multe soluții pentru a aborda impactul creșterii prețurilor, evitând, de asemenea, o spirală inflaționistă. Amintim că Germania este cea mai mare economie a Europei.

Acordurile salariale sunt stabilite în cadrul unor negocieri

De obicei, în Germania, acordurile salariale sunt stabilite în cadrul unor negocieri între organizațiile patronale și sindicatele care acoperă un întreg sector industrial. IG Metall negociază, printre altele, pentru lucrătorii din industria auto şi industria constructoare de maşini, cu un total de peste 3,8 milioane de lucrători.

The Associated Press mai scrie că negocierile sunt programate pentru mijlocul lunii septembrie.

Președintele sindicatului spune că economia are nevoie de venituri în creștere și de o consum stabil ca suport existențial. De asemenea, el a mai spus că majoritatea companiilor se descurcă bine atât în ceea ce priveşte comenzile, cât şi câştigurile şi că toate „companiile pot transfera costurile în creştere, însă angajaţii nu pot”.

În luna iunie a acestui an, rata anuală a inflației s-a situat la 7,6%, în Germania.

Parlamentul german a aprobat creșterea salariului minim la 12 euro pe oră

Salariul minim legal din Germania va crește la 12 euro pe oră, începând cu 1 octombrie 2022. La 3 iunie 2022, Bundestagul german a aprobat o lege introdusă de o coaliție de grupuri parlamentare care va crește salariul minim național de la 9,82 euro pe oră, cât este în prezent, la 12,00 euro pe oră până la 1 octombrie 2022.

Acestea sunt schimbările la care nemții trebuie să se aștepte:

  • Creșterea salariului minim va duce la un salariu brut lunar de cel puțin 2 080 de euro pentru un loc de muncă cu normă întreagă (40 de ore pe săptămână).
  • În viitor, limita de remunerare pentru persoanele cu un loc de muncă marginal („mini-joburi”) va fi dinamică și se va baza pe un timp de lucru săptămânal de zece ore. Astfel, remunerația lunară pentru mini-job-uri va crește la 520 de euro.
  • Pentru angajații care ocupă un loc de muncă tranzitoriu („midi-job”), limita remunerației lunare va fi majorată la 1 600 de euro.

Actuala majorare legală reprezintă un caz excepțional de îndeplinire a unei promisiuni electorale. Viitoarele ajustări ale salariului minim vor fi din nou negociate de către Comisia pentru salariul minim, care este formată din reprezentanți ai angajatorilor și ai sindicatelor, așa cum este prevăzut în mod expres în Legea privind salariul minim. Următoarea decizie a Comisiei pentru salariul minim este programată să aibă loc la 30 iunie 2023 și ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024, scrie The National Law Review.