În primele opt luni ale acestui an muncitorii sezonieri români au trimis acasă 2,3 miliarde euro, în timp ce investiţiile străine au totalizat în această perioadă doar 1,4 miliarde euro.
Conform publicaţiei de specialitate diaspora română a fost acuzată că a adus coronavirusul în ţară, că se amestecă în alegeri deşi nu plăteşte impozit acasă, că ”se angajează ca servitor la plantaţiile de sparanghel din străinătate”.
Mai mulți bani decât investițiile străine
În acelaşi timp cei de afară au adus mai mulţi bani în ţară decât investitorii străini, iar mulţumită acestui fapt deficitul bugetar a rămas finanţabil şi cursul leului s-a deteriorat anul acesta doar cu două procente faţă de euro – relatează MTI.
Românii care lucrează în străinătate au trimis şi în ultimii 10 ani mai mulţi bani familiilor rămase acasă, decât suma care a intrat în ţară prin investiţiile străine.
Din datele BNR reiese că în ultimii patru ani suma investiţiilor a depăşit într-adevăr suma de bani trimisă de diasporă, însă în perioada pandemiei s-a înregistrat o scădere de 67% a investiţiilor, în timp ce banii trimişi de muncitorii sezonieri au regresat doar 13%.
Contribuţia diasporei a depăşit-o şi pe cea a UE
Potrivit Ziarului Financiar, citat de NAPI GAZDASÁG din Ungaria, contribuţia diasporei a depăşit şi cea a UE: de la aderarea ţării în 2007 cetăţenii români angajaţi la muncă în străinătate au trimis acasă 56,8 miliarde euro, în timp ce România a primit până acum din partea UE un ajutor net de 39,6 miliarde euro, din care s-au scăzut sumele contribuţiilor sale.
În context, trebuie precizat că Parlamentul României a aprobat în 2020 constituirea unei comisii ”Sparanghelul” la solicitarea liderilor PSD, Pro România şi ALDE.
Comisia a avut rolul de a verifica legalitatea deplasării celor aproximativ 2.000 de cetăţeni români, în noaptea de 8 spre 9 aprilie, din localităţile lor de origine, unele aflate în carantină cu strictă supraveghere militară, la Aeroportul Internaţional ”Avram Iancu” din Cluj-Napoca, în condiţiile în care Ordonanţa Militară nr. 2 indica foarte clar excepţiile de la interdicţia deplasării persoanelor fizice.