Consilierii locali ai municipiului Oradea au votat miercuri, 14 decembrie, în cadrul ședinței extraordinare, studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru proiectul „Parc fotovoltaic amplasament strada Matei Corvin, Municipiul Oradea, Județul Bihor”, ce presupune instalarea a 15.000 de panouri fotovoltaice. Acest proiect va fi depus spre finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.
Municipiul Oradea investește într-un parc fotovoltaic cu peste 15.000 de panouri care vor produce peste 10.000 MWp
Viitorul parc fotovoltaic va fi amplasat între străzile Matei Corvin și Santăului, din orașul Oradea, în jurul haldei pentru depozitarea deșeurilor municipale. Conform proiectului, acesta va avea o centrală proprie care va fi racordată la Sistemul Energetic Național. În acest mod, investiția va contribui la creșterea producției de electricitate provenită din surse regenerabile și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
15.168 de panouri fotovoltaice vor fi instalate în Oradea
Conform proiectului aprobat recent, centrala electrică fotovoltaică prevede montarea a 15.168 de panouri fotovoltaice monofaciale, având fiecare o putere instalată unitară de minimum 670 Wp, respectiv echipamentele electrice aferente – 48 de invertoare de 175 kW și 5 posturi de transformare ridicătoare de 1850 kVA. Practic, în fiecare post pot fi conectate câte 10 invertoare în paralel. Panourile fotovoltaice vor fi amplasate pe structuri metalice de susținere speciale.
În cadrul investiției sunt prevăzute și lucrări conexe: executarea unui racord electric la Sistemul Energetic Național prin intermediul Stației Electrice de 110 kV din incinta CET, inclusiv construirea unei stații electrice de transformare 20/110 kV, amenajarea terenului, realizarea de alei și drumuri tehnologice în cadrul parcului, îngrădirea acestuia, sistem de iluminat, sistem de supraveghere video centralizat, instalație de legare la pământ și paratrăsnet.
Parcul fotovoltaic va putea fi gestionat de la distanță, fiind prevăzută în cadrul investiției montarea de echipamente pentru monitorizare și control de la distanță prin fibră optică/GSM. Puterea totală instalată a panourilor fotovoltaice este estimată la minimum 10,162 MWp.
Valoarea totală a investiției este de 81.381.870,50 lei inclusiv TVA, din care 30.022.219,94 lei (45%) reprezintă cofinanțarea proiectului din fonduri europene, iar 51.359.650,56 lei (55%) va fi contribuția municipalității. Conform detaliilor, durata estimată de realizare este de 12 luni.
Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa va fi gata până la finalul trimestrului I din 2023 în Arad
Până la finalul lunii martie 2023, urmează să fie finalizat, în judeţul Arad, cel mai mare parc fotovoltaic de pe continent. În acest sens, Monsson, cel mai mare dezvoltator de proiecte de energie verde din România, a semnat un acord cu Rezolv Energy pentru finalizarea acestui parc.
Parcul fotovoltaic va avea o putere instalată de 1.044 MW, având în plan să includă o soluţie de ultimă generaţie de stocare a energiei. Producţia anuală de energie a acestui parc fotovoltaic va acoperi necesarul de energie pentru peste 1 milion de gospodării şi va genera peste 500 de noi locuri de muncă în următorii trei ani, potrivit unui comunicat de presă.