Muntenegru, comoara ascunsa a Balcanilor

Muntenegru s-a aliniat financiar statelor puternice ale Europei, adoptand moneda euro ca moneda nationala in ianuarie 2002. Moneda oficiala fusese pana atunci marca germana, iar cand aceasta si-a incheiat ciclul de viata, muntenegrenii au preferat euro intoarcerii la dinarul iugoslav. La un curs fixat de 1,96 DM pentru un euro, muntenegrenii au schimbat o moneda puternica pentru alta.Decizia dovedeste maturitate politica si economica din partea a unui stat inca in revenire de pe urma razboiului.

Muntenegru s-a aliniat financiar statelor puternice ale Europei, adoptand moneda euro ca moneda nationala in ianuarie 2002. Moneda oficiala fusese pana atunci marca germana, iar cand aceasta si-a incheiat ciclul de viata, muntenegrenii au preferat euro intoarcerii la dinarul iugoslav. La un curs fixat de 1,96 DM pentru un euro, muntenegrenii au schimbat o moneda puternica pentru alta.
Decizia dovedeste maturitate politica si economica din partea a unui stat inca in revenire de pe urma razboiului. Muntenegru sta in prezent cu un ochi indreptat catre privatizare si unul catre turism. Ultima din aceste activitati aduce, mai ales zonei litorale de pe malul Adriaticii, notorietate pe plan mondial. Plajele exotice, golfurile inconjurate pe o parte de paduri, iar pe alta de mare fac din Muntenegru unul din noile puncte fierbinti pe harta turistica a Europei.

O regiune mediteraneana la moda

Muntenegru este considerata o regiune mediteraneana; zonele mai inalte de 1.000 de m depasesc 60% din suprafata de 13.812 kmp a statului. In noiembrie si in mai turistii pot face baie in mare in statiunile de pe litoral sau pot schia in muntii Bjelasica sau Durmitor. Distanta este de doua ore de mers cu masina. Capitala Podgorica are 160.000 de locuitori si este centrul administrativ si economic. Muntenegru are patru parcuri nationale si 73 de kilometri de plaja, care reprezinta „inima” turismului in regiune.
Muntenegrenilor le place sa imprumute bani. Circula si o anecdota in care un muntenegrean il intreaba pe un prieten de-al sau ce ar face daca ar avea un milion de dolari. „Mi-as plati datoriile”, raspunde el. „Si cu restul ce faci?”, „Restul, lasa-i sa astepte!”.
Salariul minim in Muntenegru este de 45 de euro, iar cel mediu ajunge la 200 de euro. Nu este o tara foarte ieftina pentru locuitorii ei, cheltuielile de intretinere ale unui apartament cu trei camere in capitala fiind in jur de 175 de euro. O paine costa 0,6 euro, iar un litru de lapte 1,85 de euro, intr-un magazin. Felul principal la un restaurant este intre 5 si 10 euro, la care se adauga un euro pentru o bere autohtona sau 1,5 euro pentru o bere din import. Un vin costa intre 6 si 9 euro, iar o cafea un euro. Un bacsis decent este intre 2 si 5 euro.
Razboiul iugoslav a lasat in urma o serie de avertismente legate de minele plasate intamplator pe intreg teritoriul Federatiei Iugoslave, pe care muntenegrenii le considera povesti. Muntenegru este un stat sigur si primitor, unde plimbarile nocturne nu sunt periculoase, iar taximetristii prezinta incredere. Politistii sunt sobri, corecti si amabili daca ai nevoie de vreun ajutor.

Litoralul este principala atractie turistica

Vara, litoralul muntenegrean este plin de turisti, iar oferta, variata. Poti alege intre statiunile zgomotoase intesate de lume si statiuni nerecomandate celor care doresc sa se odihneasca. Dintre acestea, cele mai renumite sunt Budva, Sveti Stefan sau Herceg Novi. Herceg Novi este foarte populara in randul tinerilor si se afla la doar 40 de km de riviera Dubrovnik din Croatia, o alta locatie importanta la malul Adriaticii. Un sejur mai linistit poate fi petrecut in Ulcinj sau Petrovac.
Cea mai simpla varianta de transport in acest moment pare a fi calatoria cu masina. De la Bucuresti la Podgorica sunt 1.200 de kilometrii pe sosea. La un consum de 7 litri la 100 de km, benzina costa in jur de 2.500.000 de lei. La aceasta se adauga aproximativ 25 de euro pentru taxele de autostrada din Serbia.    

Cum se poate ajunge in Muntenegru

Muntenegru este o destinatie noua si foarte putine agentii de turism din Romania s-au aventurat sa ofere sejururi in aceasta regiune. Agentia Simpa Turism avea o oferta atractiva pentru un sejur pentru Muntenegru. Partenerul german al agentiei, Tui, a adaugat la aceasta oferta obligativitatea vanzarii sejurului cu zbor din Germania. Astfel, un turist roman ce doreste sa petreaca o saptamana in Muntenegru trebuie sa ajunga pe cont propriu in Germania, de unde sa zboare cale intoarsa pana in Muntenegru. O astfel de aventura l-ar fi costat in cel mai fericit caz 400 USD.
Locuri de cazare in Muntenegru pot fi rezervate si prin Internet. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este de a contacta o agentie de turism din Muntenegru. O lista a agentiilor impartite pe zone puteti gasi la: https://www. visit-montenegro.com/english/smjestaj/turagencije.
Un loc intr-o camera dubla la un hotel de patru stele in Budva costa, in luna iunie, in jur de 30 de euro/noapte (cu demipensiune inclusa). Un loc intr-o vila din aceeasi regiune costa de la 20 la 35 de euro/noapte (cu demipensiune inclusa), in functie de perioada. Pentru alte informatii legate de preturile din aceasta statiune vizitati:
https://www.budvanska-rivijera.co.yu/engleski/index
In Petrovac, cele mai cautate locuri de cazare sunt apartamentele. Preturile pentru un apartament variaza de la 100 de euro la inceput si sfarsit de sezon, pana la 150 de euro in perioada iulie – august.
In Ulcinj, pretul pentru un apartament de doua persoane porneste tot de la 25 de euro pe persoana, iar cazarea intr-un hotel de patru stele intr-o camera de doua persoane costa aproximativ 30 de euro pe noapte.
Sveti Stefan ramane cea mai luxoasa statiune din Muntenegru; aici, o camera la un hotel de patru stele costa, in plin sezon, peste 40 de euro/noapte (cu demipensiune inclusa). Pentru turistii pretentiosi, o camera la un hotel de cinci stele costa in perioada iulie – august de la 60 de euro in sus, de asemenea fiind inclusa demipensiunea.

Date despre Muntenegru

Capitala: Podgorica
Limba oficiala: sarba
Moneda oficiala: euro
Programul bancilor: 08 – 19 in timpul saptamanii; 08 – 13 sambata; nu se pot schimba cecurile de turism
Programul magazinelor: 09 – 21
Telecomunicatii: doi operatori de telefonie mobila care suporta serviciul de roaming
Transport: doua aeroporturi – Tivat, Podgorica. Zboruri catre Belgrad, Budapesta sau Viena; trenuri – cea mai importanta ruta leaga capitala Serbiei, Belgrad, de Bar, port important la Marea Adriatica. Ruta trece prin capitala Podgorica; sosele – 5.174 kilometri
Un litru de benzina costa 0,85 de euro,
un litru de motorina costa 0,75 euro
Retea de autobuze dezvoltata.