Gigantul media deţinut de mogulul Rupert Murdoch, News Corporation, a înregistrat o pierdere de 3,4 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat în luna iunie.

Afectat grav de situaţia economică dificilă şi de scăderea veniturilor din publicitate, miliardarul din industria media a anunţat că era ştirilor gratis pe Internet este aproape de final şi că are în plan intorducerea de taxe pe toate site-urile pe care le deţine.

News Corporation deţine mai multe posturi TV în întreaga lume, compania de producţie cinematografică 20th Century Fox şi publicaţii ca Wall Street Journal, The Sun, The Times şi News of the World la care se adaugă alte site-uri.

„Jurnalismul de calitate nu trebuie sa fie ieftin”, a argumentat Murdoch decizia de a taxa toţi cititorii de ştiri online. „Revoluţia digitală a deschis canale de distribuţie noi şi ieftine dar asta nu înseamnă că întregul conţinut trebuie să fie gratuit. Astfel că intentionez să percep tarife pentru toate site-urile pe care de deţin”, a spus miliardarul.

În prezent doar Wall Street Journal percepe o taxă pentru o parte din conţinutul afişat pe site.

Murdoch a mai spus că intenţioneze să introducă modelul de „ştiri online plătite” în acest an fiscal şi este sigur că acest model de business va fi unul de succes. Mai mult chiar, mogulul se aşteaptă ca toate marile trusturi media cu afaceri în online să îi urmeze exemplul.

Primele publicaţii unde vor fi percepute taxe de către News Corp vor fi tabloidele foarte citite, precum The Sun sau News of the World.

SURSA: „The Guardian”