Ioan Niculae de la InterAgro va ramine stapinul Tutunului Rominesc sau SNTR se itoarce din nou i curtea Ministerului Agriculturii ? Vom afla probabil pe 20 octombrie a.c., daca Curtea Suprema de Justitie (CSJ) nu amina din nou termenul judecarii recursului intentat de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei (MAA) la sentinta Curtii de Apel privind suspendarea contractului de vinzare a Tutunului Rominesc catre firma InterAgro.
Aminarea din 6 octombrie a.c. a survenit, de aceasta data, pe motiv ca instanta de judecata a cerut la dosar date suplimentare despre relatia dintre MAA si consultantul de privatizare, respectiv consortiul condus de ABN Amro. Pina la pronuntarea Curtii Supreme, InterAgro ramine administratorul SNTR, desi clauzele contractului de vinzare-cumparare au ramas ighetate de acum trei luni. Adica, Ioan Niculae nu a mai fost obligat sa dea transa a doua de bani, respectiv 30 milioane de dolari si nici sa-si onoreze investitiile promise. Pe de alta parte, sunt ighetate si facilitatile acordate de guvernul Isarescu, privind acordarea unor ilesniri la plata obligatiilor restante la bugetul de stat, la 31 mai 2000, ale SNTR. Datoriile respective isumeaza peste 1.000 de miliarde de lei. Conform premierului, facilitatile devin nule i cazul i care privatizarea SNTR va fi anulata. si acest lucru poate surveni o data cu rezilierea contractului de vinzare-cumparare a Tutunului Rominesc.
Ioan Niculae va ataca Ministerul Agriculturii
Soarta SNTR se afla i miinile justitiei. insa, indiferent care va fi decizia Curtii Supreme de Justitie, scandalul dintre cele doua tabere, pe de-o parte MAA, impreuna cu InterAgro, iar de cealalta parte firma greceasca Leaf Tobacoo A Michailides, care a pierdut cursa pentru cumpararea SNTR, nu va fi stins.
Daca sentinta va fi favorabila Ministerului Agriculturii si omului de afaceri Ioan Niculae, grecii vor merge probabil cu procesul mai departe la Consiliul Europei. in caz contrar, respectiv daca contractul de privatizare va fi suspendat, va urma un lant de alte procese, dar de aceasta data itre membrii aceleiasi tabere: Ioan Niculae va da i judecata Ministerul Agriculturii, iar aceasta institutie va iainta proces consultantului. „Situatia va fi extrem de dificila daca MAA pierde recursul. InterAgro ne va ataca i justitie pentru a ne cere daune. Ioan Niculae a apucat sa faca investitii i valoare de un milion de dolari i SNTR, reprezentind igrasaminte chimice si ajutoare date cultivatorilor de tutun”, ne spune Niculae Havrilet, presedintele comisiei de privatizare a SNTR.
Prins la ighesuiala, MAA arunca pisica, mai departe, i curtea consultantului. „Intentia ministrului Muresan este de a da i judecata consortiul condus de ABN Amro si de a le cere daune interese. Sa ne plateasca iapoi cei 500.000 de dolari icasati. Consultantul este de vina pentru lipsa acelui certificat fiscal, de unde au pornit toate aceste procese ale grecilor. si, de fapt, decizia luata de comisia de privatizare privind cine este cistigatorul a venit din partea consultantului. Noi nu am facut decit sa-i ascultam”, precizeaza Havrilet.
Toate aceste procese pot dura ani i sir. Cit timp vor exista litigii, Tutunul Rominesc nu va putea fi privatizat din nou. Pentru ca o data ce CSJ va hotari suspendarea contractului cu InterAgro, SNTR va intra iarasi i curtea Ministerului Agriculturii.
Din toata aceasta tevatura, singurul cistigator ramine actualul director general, Danut Cornea. Desi se astepta ca acest personaj controversat sa paraseasca conducerea SNTR, dupa venirea omului de afaceri Ioan Niculae la cirma Tutunului Rominesc, el a ramas ifipt i scaun. si i timp ce prietenii lui din conducerea MAA, impreuna cu noul patron al SNTR se lupta i justitie cu grecii, sindicalistii sustin ca Danut Cornea
si-a adus itariri citeva rude din Ploiesti: un unchi pensionar, instalat la serviciul de aprovizionare din SNTR, si un cumnat uns i functia de director la Fabrica de L?igarete Bucuresti. La grevele spontane ce au avut loc i ultimul timp, angajatii societatii i-au reprosat direct i fata lui Cornea despre aceste legaturi, isa el a negat ca ar avea vreun grad de rudenie cu cei doi. Cert este ca acum directorul general al SNTR are alte probleme pe cap. Candideaza din partea CDR 2000 pe listele parlamentare.

Istoricul privatizării SNTR

23 iunie 1999 – a fost semnat contractul de consultanţă privind privatizarea SNTR itre MAA şi consorţiul format din ABN Amro Securities Rominia, Danubius Securities, Muşat&Asociaţii şi Arthur Andersen.
19 februarie 2000 – a fost finalizat raportul de evaluare al SNTR, pasivul şi activul societăţii fiind evaluate la 130-150 milioane de dolari.
21 martie 2000 – au fost anunţate cele şase firme care au rămas i competiţie pentru privatizarea SNTR: Interamerican Trading, Leaf Tobacco Michailides SA, Reemtsma Gmbh, Alda Comex SRL, InterAgro SA şi Techno Konsult Ltd. impreună cu Techno Konsult Romania.
28 martie 2000 – au fost selectate firmele cu care se vor derula negocierile de privatizare: Leaf Tobacco Michailides SA din Grecia şi InterAgro SA. Celelalte patru oferte au fost respinse pentru că nu au prezentat toate documentele, conform procedurilor legale.
11 aprilie -3 mai 2000 a avut loc runda finală de negocieri cu cele două firme rămase i competiţie.
10 mai 2000 – S.C. InterAgro SA a fost aleasă ciştigătoare.
11 mai 2000 – Leaf Tobacco Michailides depune la comisia de privatizare contestaţia sa privind adjudecarea eronată a licitaţiei.
18 mai 2000 – compania grecească dă i judecată MAA şi firma InterAgro cerind i instanţă anularea contractului de vinzare-cumpărare a SNTR pe motiv că i timpul negocierilor nu a primit certificatul fiscal, grila de punctaj şi nici procesele-verbale ale discuţiilor din timpul negocierilor.
16 iunie 2000 – Curtea de Apel Bucureşti a dispus suspendarea efectelor contractului cu InterAgro.
23 iunie 2000 – Curtea de Apel Bucureşti decide, de această dată, şi nulitatea absolută a contractului icheiat itre MAA şi InterAgro.
23 iunie 2000 – MAA face recurs la Curtea Supremă de Justiţie la sentinţele Curţii de Apel, cerind suspendarea suspendării şi suspendarea anulării contractului de privatizare a SNTR. in acelaşi timp, Curtea Supremă de Justiţie respinge cererea MAA de suspendare a suspendării, dar o admite pe cea de suspendare a anulării.
21 iulie 2000 – CSJ decide că InterAgro rămine i continuare administrator unic al SNTR, isă sentinţa pe fond să fie dată ulterior.
6 octombrie 2000 – Curtea Supremă de Justiţie cere MAA, la dosar, date suplimentare despre relaţia comisiei de privatizare din MAA şi consultantul condus de ABN Amro şi amină judecarea recursului intentat de MAA pentru 20 octombrie 2000.