Doliu în Olanda! Celebrul fotograf Erwin Olaf s-a stins din viață
Olanda este în doliu, după ce s-a aflat că Erwin Olaf s-a stins din viață. A fost un fotograf renumit în întreaga lume pentru scenografia stranie a imaginilor sale. El a murit la 64 de ani. Familia lui a făcut nefericitul anunț.
Erwin Olaf suferea de o boală pulmonară gravă. În 1996, a fost diagnosticat cu emfizem. El a murit pe neașteptate la câteva săptămâni după un transplant pulmonar.
„Se simțea mai bine, dar s-a simțit brusc rău și resuscitarea nu a avut niciun rezultat”, au zis rudele sale, potrivit postului de radio NOS.
Regele și Regina Olandei (Willem-Alexander și Máxima) au transmis deja că le va lipsi prietenia lor cu el.
„Țările de Jos pierd un fotograf idiosincratic, excepțional de talentat și un mare artist. Ne amintim de el cu căldură și suntem recunoscători pentru opera pe care o lasă în urmă și pentru multele momente speciale alături de el”, au spus cei doi.
Hans van Manen (coregraf, balerin și fotograf din Olanda) a spus, la rândul său, că a fost „extrem de mișcat” când a aflat că marele fotograf s-a stins din viață.
„Am fost înnebuniți unul după celălalt. Mi-a numit cea mai mare inspirație a lui, dar asta s-a aplicat și invers. Fiecare fotografie pe care am făcut-o separat, ne-am arătat unul altuia.
De aceea am un teanc întreg de fotografii cu el. A fost un prietenie îndelungată în care ne-am povestit unul altuia tot ce se întâmpla în domeniul fotografiei”, a zis el, potrivit sursei citate anterior.
Despre Erwin Olaf
Olaf avea o reputație grozavă în întreaga lume și a fost poate cel mai cunoscut fotograf din Țările de Jos. Mulți oameni îl cunosc din portretele sale ale familiei regale, dar a expus imagini inovatoare timp de patru decenii. El a devenit cunoscut la începutul anilor 1980 cu fotografii controversate alb-negru cu nuduri extreme.
Nu a evitat tabuurile. În 2000, a fost criticat în Marea Britanie și Australia pentru seria photoshopată Royal Blood, în care a portretizat membrii regali care au avut un final nefiresc.
Mai târziu, opera sa a devenit mai supusă, dar fotografiile sale au continuat să fie caracterizate de un decor perfect pus în scenă, iar corpul gol a rămas un subiect recurent.
Olaf și-a folosit adesea fotografiile pentru a face o declarație politică. De exemplu, atentatele din 2015 de la Paris, asupra redacției săptămânalului satiric Charlie Hebdo și ulterior a sălii de concerte Bataclan, l-au inspirat să facă fotografii în rezistența la terorism.
După ce emfizemul a fost diagnosticat în anii 1990, medicii au fost împărțiți cu privire la speranța de viață a lui Olaf. Unul dintre ei credea că va trăi cel mult până la 60 de ani, dar odată ce a împlinit 60 de ani, un medic a spus că mai are zece ani de trăit.
În 2019, împlinirea a 60 de ani de naștere a fost sărbătorită cu o retrospectivă majoră a lucrării sale la Muzeul de Artă și la Muzeul Foto din Haga. Cu un an înainte, a făcut o serie de fotografii ale familiei regale, inclusiv portrete de stat ale regelui Willem-Alexander și ale reginei Máxima