Antreprenorul a transmis publicului la conferința South by South West (SXSW) că ambele companii au intrat în faliment în 2008.
“Le-am dat atât companiei SpaceX cât şi companiei Tesla o probabilitate mai mică de 10% pentru reuşită”, a transmis el în timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri.
“La începutul anului 2002 nu îmi lăsam nici măcar prietenii să investească în companii, deoarece nu voiam să le pierd banii.”
Musk a declarat că a făcut 180 de milioane de dolari (130 milioane de lire sterline) când PayPal a fost achiziționat de eBay în 2002, iar inițial a investit 90 de milioane de dolari în SpaceX și Tesla, dar costurile au continuat să crească.
El a spus că anul 2008 a fost un an incredibil de dificil – racheta Falcon 1 a lui SpaceX a eșuat pentru a treia oară și Tesla aproape a dat faliment cu două zile înainte de Crăciun.
În acel moment, Elon Musk mai avea doar 40 de milioane de dolari.
“Aş fi putut investi banii într-o singură companie, iar cealaltă s-ar fi distrus, iar dacă îi împărţeam atât în SpaceX cât şi în Tesla, atunci ambele companii ar fi murit definitiv.”, a spus el.
“Iar atunci când îţi consumi energia pentru a construi ceva, acel ceva este copilul tău, aşa că nu am putut alege. Am investit banii în ambele companii şi mulţumesc lui Dumnezeu, ambele au trecut peste acest obstacol.”
Musk a divorţat şi a spus că a trebuit să împrumute bani de la prietenii săi pentru a-şi plăti chiria.
Elon Musk a mai transmis că a trebuit să fie inginerul principal al Falconului 1 deoarece nu a putut obţine alţi candidaţi potriviţi să se alăture companiei şi nu a vrut să îşi rişte afacerea angajând ingineri care nu se aflau la standardele potrivite.
Şi, deşi în prezent îşi permite să angajeze cât de mulţi ingineri talentaţi îşi doreşte, el continuă să-şi petreacă 80-90% din timpul său pe inginerie şi design la SpaceX şi Tesla, lăsându-i pe ceilalţi directori să gestioneze partea de afaceri a companiilor.
Când a fost întrebat de ce a decis să intre în industria spațială și în cea a mașinilor electrice, el a explicat că a fost interesat de ambele subiecte când era la universitate.
El a mai spus că nu a simțit că în ultimii ani s-au înregistrat progrese suficiente în ceea ce privește călătoriile în spațiu.
“M-am întrebat de ce nu am făcut progrese în ceea ce priveşte trimiterea oamenilor pe Lună şi unde sunt toate hotelurile spaţiale care ni s-au promis în anul 2001?”
Musk rămâne convins că viața pe Marte este atât posibilă, cât și necesară.
El se teme de o altă „epocă întunecată” în cazul unui al treilea război mondial și consideră că Marte va fi un element integrant în a ajuta rasa umană să supraviețuiască și să se regenereze.
De asemenea, el simte că există oportunități de afaceri abundente acolo.
„Vor începe să construiască o bază rudimentară … atunci aceasta va deschide o lume a noilor oportunități, pentru că Marte va avea nevoie de pizzeri, de baruri mari …”, a spus el.