Musneci: „Intotdeauna mai e nevoie de inca o semnatura”

Capital: Merita sa investesti in domeniul farmaceutic intr-o tara unde consumul de medicamente este de doar 17 dolari pe cap de locuitor?Roberto Musneci: Afacerile grupului din Romania merg, in general, bine. Asteptarile noastre nu pot fi depasite, din moment ce dezvoltarea sistemului sanitar urmeaza calea intregii economii, asa ca trebuie sa fim pragmatici si sa nu vedem altfel viitorul industriei farmaceutice. E clar ca sunt multe de facut, dar cred ca totul depinde de modul in care autoritati

Capital: Merita sa investesti in domeniul farmaceutic intr-o tara unde consumul de medicamente este de doar 17 dolari pe cap de locuitor?
Roberto Musneci: Afacerile grupului din Romania merg, in general, bine. Asteptarile noastre nu pot fi depasite, din moment ce dezvoltarea sistemului sanitar urmeaza calea intregii economii, asa ca trebuie sa fim pragmatici si sa nu vedem altfel viitorul industriei farmaceutice. E clar ca sunt multe de facut, dar cred ca totul depinde de modul in care autoritatile romane vor intelege sa acorde acestei industrii importanta cuvenita.

Capital: Care a fost cifra de afaceri obtinuta de GlaxoSmitxKline in 2001 pe o piata de 450 milioane de dolari?
Roberto Musneci: Anul trecut am avut o cifra de afaceri combinata de 88 milioane de dolari. Speram ca anul acesta vom reusi sa depasim 100 de milioane de dolari, dar totul depinde de modul in care va evolua industria farmaceutica din Romania. Luna viitoare vom inaugura noua linie de fabricatie de antibiotice de la Brasov si speram ca acest lucru ne va permite sa raportam o crestere semnificativa a vanzarilor.

Capital: Companiile farmaceutice se tot plang in ultimul timp ca isi recupereaza foarte greu banii pe medicamentele furnizate statului.
Roberto Musneci: A existat un moment, la inceputul acestui an, cand nivelul datoriilor pe care statul roman le avea la noi era mare. Desigur, companii de nivelul Glaxo sufera cel mai mult daca ar fi sa ne gandim la nivelul investitiilor prognozate, dar si la numarul salariatilor. Asadar, noi am traversat intr-adevar vremuri grele, dar am reusit sa nu intram in panica. Cred ca in momentul de fata situatia a inceput sa se imbunatateasca. Oricare ar fi insa situatia, noi nu ne permitem sa stopam furnizarea de medicamente catre spitale. Chiar daca ne incasam cu greutate banii pe medicamente, suntem dispusi sa mai asteptam o perioada.

Capital: Dar nici nu puteti sa traiti cu aer.
Roberto Musneci: Trebuie sa mentinem o infrastructura financiara integrata. Frumusetea unei afaceri integrate ca a noastra este ca suntem in acelasi timp cea mai mare companie multinationala de pe piata romaneasca, dar avem si productie locala. Asa ca situatia financiara a grupului nostru de companii ne permite sa trecem cu bine peste perioadele dificile pe care le avem in recuperarea datoriilor. Sa fiu sincer, suntem norocosi pentru ca ne permitem sa si pierdem bani pe aceasta piata. Insa alte companii au trebuit sa-si recupereze serios afacerile. Distribuitorii mici vor avea vremuri si mai grele decat noi. Cred ca trebuie sa se gaseasca o masura intre nevoile bugetare si necesitatile imediate ale sistemului sanitar din Romania. Industria farmaceutica este cu siguranta in masura sa recunoasca faptul ca posibilitatile statului roman sunt, deocamdata, limitate.

Capital: Ce reprosati, de fapt, autoritatilor romane?
Roberto Musneci: Faptul ca exista o anumita intarziere a alinierii legislative din domeniul farmaceutic la standardele europene. In plus, observam ca intre institutiile guvernamentale si organizatiile nonguvernamentale nu exista o relatie care sa permita crearea unui ciclu integrat. Zeci de initiative private in domeniul sanitar se pierd undeva pe birourile unor functionari guvernamentali. In plus, se pare ca intotdeauna mai este nevoie de inca o semnatura pentru a porni un proiect.

Capital: Care a fost primul lucru pe care sefii de la Londra vi l-au cerut in momentul in care ati fost numit seful filialei din Romania?
Roberto Musneci: In primul rand, sa impunem in Romania standardele occidentale de calitate a productiei de medicamente, astfel incat sa reusim sa exportam in tari din Uniunea Europeana. Desigur, abilitatea de a produce la standardele internationale de calitate (GMP) este lucrul cel mai important. Ne mai gandim sa acordam o atentie deosebita retelei de farmacii. In acest moment avem trei afaceri: distributia, reatilul si productia. Unde vom investi mai mult depinde de raspunsurile pe care tot noi trebuie sa ni le dam.
    

Carte de vizita:

Roberto Musneci este de sapte luni atat managerul general al GlaxoSmithKline Romania, cat si presedintele grupului Europharm. A acceptat postul din Romania dupa patru ani petrecuti la filiala de la Londra a grupului farmaceutic. „Romania a fost un fel de provocare pentru mine, sotia si fetita noastra de patru ani. La Bucuresti am gasit insa o comunitate puternica de oameni de afaceri occidentali, care ne-au convins ca nu vom regreta pasul facut”, spune Musneci. Face aproape zilnic naveta intre Bucuresti si Brasov, motiv pentru care a avut posibilitatea sa viziteze o parte a Romaniei. L-au impresionat in primul rand peisajele de pe Valea Prahovei. Roberto crede ca in cel mult cinci ani nivelul de trai al romanilor va fi asemanator cu al portughezilor sau grecilor. Crede ca guvernul Nastase ia lucrurile in serios, dar nu este sigur ca Romania va intra in UE pana in 2007.

PE SCURT

· Investitia grupului de firme GlaxoSmithKline – Europharm se ridica la 50 milioane USD, iar de curand s-au investit 12,9 milioane USD in tehnologia si amenajarile conform normelor GMP, pentru o noua linie de productie la Brasov, unde se prevede fabricarea de antibiotice, cardio-vasculare, vitamine, digestive, neurotonice.
· In anul 2000 se realizeaza fuziunea companiilor GlaxoWellcome si SmithKline Beecham-Europharm, iar in ianuarie 2002 se formeaza compania GlaxoSmithKline (GSK) SRL.
· Europharm Romania include 16 depozite EPH in toata tara si unul in Republica Moldova, precum si 35 de farmacii.
· Compania are la Brasov cinci sectii de productie (antibiotice – 22 de produse medicinale – 50 de produse, supozitoare – 12 produse, ceaiuri – 19 produse), la Ploiesti o sectie de medicinale si forme solide orale, iar la Hemeiusi (jud. Bacau) o sectie de productie pentru materiale tehnico-medicale (16 produse).

Romanii cumpara medicamente de 500 mil. USD

Industria farmaceutica romaneasca a evoluat de la incasari de 127 milioane de dolari in 1992, la venituri de peste 500 milioane de dolari anul trecut. Peste 35% din cifra de afaceri a celor peste zece companii de pe piata provine din vanzarile realizate in spitale. Alaturi de GlaxoSmithKline, pe piata farmaceutica romaneasca mai sunt prezente companiile Hoffman-La Roche, Bayer, Pfizer, UPSA, Hoechst, Zeneca, Krka and Lek, dar si firmele romanesti Sicomed, Terapia si Antibiotice. In plus, in ultimul timp, companii mai mici, precum Sindan sau Labormed, au intrat puternic pe piata. In timp ce companiile romanesti detin peste 70% din productia locala de medicamente, firmele straine au peste 60% din piata din punctul de vedere al vanzarilor. Diferenta vine din faptul ca medicamentele romanesti sunt de trei-patru ori mai ieftine decat cele straine. Consumul de medicamente pe cap de locuitor din Romania este printre cele mai reduse: 17 dolari, comparativ cu 35 de dolari, cat cheltuie in medie anual un polonez.