Gheorghe Stan este noul șef al Secției speciale pentru magistrați. Procurorul Stan a fost ales șef al Secției speciale pentru anchetarea magistraților. Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Validarea a avut loc, în ciuda eforturilor disperate ale grupării Lazăr-Kovesi de a împiedica această numire şi în ciuda atacurilor concertate ale sistemului împotriva funcţionării acestei secţii speciale.

Gheorghe Stan a fost până acum adjunct al Inspecției Judiciare.

Procurorul a obţinut, săptămâna trecută, cel mai mare punctaj la interviul pentru ocuparea postului de procuror-şef al Secţiei pentru investigarea magistraţilor. El a devansat-o pe Florena Sterschi, cea care conduce interimar secţia.

Conform datelor publicate de CSM, Gheorghe Stan a obţinut un punctaj de 9,33, în timp ce Florena Sterschi a obţinut 8,33 puncte. Fiecare dintre cei doi candidaţi a susţinut un interviu de o jumătate de oră.

Gheorghe Stan a spus că există un „sentiment de insecuritate în ceea ce priveşte protecţia imaginii procurorului şi a activităţii acestuia şi a persoanei sale”, vorbind, de asemenea, despre „frecvenţa ridicată a modificărilor legislative din ultima perioadă care îngreunează asimilarea şi punerea lor coerentă şi clară în practică şi într-un timp cât mai scurt”.

La rândul său, Florena Sterschi a susţinut necesitatea transformării Secţiei pentru investigarea magistraţilor în direcţie, având în vedere volumul mare de muncă a instituţiei. Florena Sterschi conduce interimar seţia înfiinţată în octombrie 2018.

Concursul pentru ocuparea postului de procuror-şef al Secţiei pentru investigarea magistraţilor a fost lansat în noiembrie 2018, iar rezultatele finale aces acestuia vor fi prezentate plenului CSM, în vederea validării.

Gheorghe Stan, cel care va prelua de la Florena Streschi, conducerea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, a ocupat funcţia de adjunct al Inspecţiei Judiciare şi, în 2017, a coordonat echipa care a derulat controlul la Direcţia Naţională Anticorupţie, control finalizat cu un raport “ciuntit”, ulterior, de către Secţia de Procurori de la CSM. Însă, concluziile acelui raport au stat, în cele din urmă, la baza declanşării de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a procedurii de revocare a Laurei Kovesi de la şefia DNA.

 

Decizia de ieri a Plenului CSM, prin care a validat concursul pentru Secţia specială, vine în condiţiile în care mai mulţi pioni ai sistemului încearcă să anuleze metodologia prin care pot fi ocupate funcţiile de conducere şi de execuţie a acestei structuri. Unul dintre “martorii oculari” ai protestelor ilegale din Piaţa Victoriei, din 10 august 2018, procurorul militar Bogdan Ciprian Pîrlog, a deschis, la Curtea de Apel Piteşti, o acţiune în civil prin care solicită instanţei anularea Hotărârilor Plenului CSM nr. 910 şi 911, din 19 septembrie 2018. Cele două acte au aprobat Regulamentele privind numirea procurorilor în funcţii de conducere şi de execuţie în cadrul Secţei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, scrie jurnalul.antena3.ro.

S-au raliat de partea procurorului Pîrlog, în această acţiune, două ONG-uri – Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor, la care preşedinte este apropiata lui Kovesi, procuroarea DNA Alexandra Lăncrănjan, şi Forumul Judecătorilor din România. Procesul va avea următorul termen în data de 7 februarie. Acelaşi ONG condus de Lăncrănjan îl asistă pe Augustin Lazăr în acţiunea pe care a depus-o la Curtea de Apel Alba Iulia, prin care încearcă să anuleze raportul lui Tudorel Toader care a stat la baza cererii de revocare a sa din funcţia de procuror general.

Secţia a cărei conducere o va prelua procurorul Gheorghe Stan a fost ţinta atacurilor sistemului încă dinainte de a se înfiinţa, legea în baza căreia această structură s-a constituit fiind atacată, fără succes, în mai multe rânduri, la CCR.

După ce legea a intrat în vigoare, Secţia a întâmpinat probleme organizatorice, legate de lipsa unui spaţiu adecvat în care să-şi desfăşoare activitatea, dar şi a dotărilor necesare pe care Augustin Lazăr a tărăgănat să le pună la dispoziţie. Chiar şi aşa, Secţia lucrează intens şi a început decapitarea autorilor abuzurilor de la “unităţile de elită” ale DNA, începând cu Ploieşti şi continuând cu Oradea, urmând ca, în perioada următoare, să fie chemată la audieri însăşi Laura Kovesi.