Un lider separaratist susţinut de Rusia a declarat, miercuri, că 140.000 de persoane au plecat din oraşul ucrainean Mariupol către Rusia sau aşa-numita republică separaratistă populată Donetk, de când forţele ruse au început asedierea acestui oraş, potrivit agenţiei ruse de presă Interfax.

Oraşul-port Mariupol, care avea o populaţie de peste 400.000 de persoane, înaintea războiului, reprezintă un obiectiv cheie pentru Rusia, în aparenta tentativă a acesteia de a crea un culoar terestru între Peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014 şi regiunile separatiste proruse din estul Ucrainei.

Denis Puşilin, liderul autointitulatei republici populare Doneţk (DPR) a declarat la televiziunea rusă că „aproximativ 140.000 au părăsit Mariupol, atât în direcţia DPR, cât şi către Rusia”, potrivit Interfax.

Obiectivul declarat al Moscovei

Preşedintele rus, Vladimir Putin a recunoscut DPR şi teritoriul învecinat, autointitulat republica populară Luhansk, drept state independente, cu trei zile înainte de a trimite trupe în Ucraina, la 24 februarie.

Moscova afirmă că unul dintre obiectivele campaniei sale militare este de a „elibera” zonele unde se vorbeşte majoritar limba rusă, precum Mariupol, de ameninţarea genocidului, din partea unor aşa-numiţi „naţionalişti şi nazişti” ucraineni. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski – el însuşi vorbitor nativ de limbă rusă – a respins aceste acuzaţii şi afirmă că ruşii se comportă precum naziştii.

Kiev neagă acuzaţiile privind reprimarea vorbitorilor de rusă şi acuză Moscova de deportarea ilegală a cel puţin 15.000 de locuitgori din Mariupol în Rusia, sub pretextul evacuării. Primăria din Mariupol a extimat, luni, că aproape 5.000 de persoane au fost ucise în Mariupol, de la începutul asediului şi aproape 170.000 de oameni sunt încă prinşi sub dărâmături, fără alimente, căldură, energie electrică sau apă curentă, iar 290.000 de oameni au părăsit oraşul. Coridoarele de evacuare sigură a civililor au funcţionat, în cel mai bun caz, sporadic.

Regiunea Donețk ar putea adera la Federația Rusă

Miercuri s-a aflat că regiunea Donețk, din estul Ucrainei, ar putea adera la Federația Rusă, acesta fiind planul anunțat de liderul republicii separatiste care înainte de invazie și-a anunțat subit independența față de Ucraina. Republica autoproclamată Doneţk s-ar putea alătura Rusiei, însă doar după ce va prelua controlul asupra întregului teritoriu pe care îl revendică, a anunțat Denis Puşilin, liderul autoproclamat al republicii respective.

„În ce priveşte alipirea la Federaţia Rusă, dorinţa şi aspiraţia pot fi observate clar încă din 2014, dorinţa de a fi în Rusia”, a declarat Puşilin, citat de agenţia de presă a aşa-zisei republici separatiste.

Totuși, pentru moment, principalul obiectiv este preluarea granițelor constituționale.

„Acum, însă, principalul obiectiv, este preluarea graniţelor constituţionale ale republicii. Apoi vom hotărî acest lucru”, a anunțat liderul cvasi-statului construit de ruşi încă 2014, după prima agresiune împotriva Ucrainei, din Crimea. Kievul respinge drept ”fără bază legală” orice referendum în teritorii ocupate de Rusia.