Fotografiile realizate de Maxar și publicate de Asia Maritime Transparency Initiative arată că ridicarea clădirilor a durat doar două săptămâni, informează Yahoo News.
Marele secret al Chinei
Acest lucru prrovoacă noi îngrijorări cu privire la extinderea prezenței militare a Chinei. Clădirile se află la o aruncătură de băț de fosta locație a unor facilități tactice finanțate de SUA, demolate de guvernul cambodgian în 2020. Facilitățile sprijint de SUA au fost echipate de Australia și inaugurate în 2012.
Oficialii cambodgieni au încercat să liniștească temerile Occidentului că astfel oferă Chinei un „punct de sprijin” pentru a pătrunde mai ușor în Marea Chinei de Sud, din Golful Thailandei. Experții susțin că Beijingul dovedește că vrea să pună stăpânire pe regiunea Australiei.
„Ritmul rapid al construcției de la Ream, lipsa transparenței și explicațiile neconvingătoare ale oficialilor cambodgieni continuă să alimenteze suspiciunile că actualizările de acolo sunt destinate beneficiului Chinei, ca de altfel și Cambodgiei”, spune Asia Maritime Transparency Initiative (AMTI).
Acordul care conferă Chinei control pe termen lung asupra unei părți a bazei navale Ream a fost anunțat în 2019. Institutul australian de politici strategice a avertizat atunci că acordul secret confirmă „opinia conform căreia Cambodgia a intrat pe orbita strategică a Beijingului”.
Astfel, Beijingul va putea să staționeze personal militar, să stocheze arme și să ancoreze nave de război la Ream mai multe decenii.
Cambodgia, beneficiar major al diplomației vaccinurilor
De altfel, notează presa australiană, Cambodgia a fost unul dintre cei mai mari beneficiari ai așa-numitei diplomații a vaccinurilor a Chinei.
„Unii se întreabă dacă nu cumva Cambodgia depinde prea mult de China”, a declarat premierul cambodgian Hun Sen într-un discurs recent. „Dacă nu mă bazez pe China, pe cine ar trebui să mă bazez? Fără donațiile și vânzările de vaccinuri din China, nu am fi vaccinat poporul cambodgian”, a subliniat Hun Sen.
Peste 90% din vaccinurile utilizate de Cambodgia până acum sunt chinezești. Provin din donații în valoare totală de 1,7 milioane de doze, de la sfârșitul lunii aprilie, și din achiziționarea a 4 milioane de doze de la compania farmaceutică chineză Sinovac.