Primul termen pentru judecarea pe fond a insolvenţei World Trade Center a fost fixat pe 21 iunie.
Menţionăm ca Fondul Proprietatea este acţionar al World Trade Center, cu o participaţie de 19,90% din capitalul social.
“Este vorba de o acţiune ce trebuia făcută de mult. Acţiunea vizează o creanţă din anii ’94-’95 şi singura modalitate de recuperare este o etapă de reorganizare judiciară. La fel s-a întâmplat şi la Oltchim şi la Chimcomplex, la toate societăţile care au beneficat de credite externe cu garanţia suverană a statului”, a declarat pentru Capital Mircea Ursache, preşedintele WTC Bucureşti.

La dată preluării creanţei de către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), aceasta a fost consolidată în dolari în cuantum de 112 milioane dolari. Statul român a garantat în 1991 un credit comercial pentru WTC în valoare de 608 milioane franci francezi (100 milioane euro la paritatea din acea perioadă). Creditul a fost contractat de la BNP Paribas, Credit Lyonaise şi Societe Generale.

Statul a plătit cu vârf şi indesat băncilor franceze în locul WTC, potrivit lui Ursache, iar apoi a recuperat treptat din creanţă de la WTC, în prezent nivelul acesteia ajungând la circa 40 milioane euro, principal plus dobânzi.

Când a intrat în acţionariatul WTC, Fondul Proprietatea a substituit de fapt AVAS, preluând implicit şi creanţa.

“Nu e nimic senzaţional din această insolvenţă cerută. E vorba doar de o curăţare de bilanţ, în cazul în acre Tribunalul acceptă reorganizarea. Nu prea ai de unde, prin ce să mai valorifici creanţe. Acceptarea reorganizări va da posibilitatea vânzării creanţei, la o valoarea evaluată, cel puţin egală cu valoarea de patrimoniu. De asemenea, creanţa pote fi negociată între creditor şi debitor şi se poate ajunge la o eşalonare”, a explicat Ursache.

WTC are în present 15 acţionari, dintre care societăţile române deţin 54% din capitalul social, iar 46% este controlat de companii franceze.

“Din valorificarea creanţei se îndestulează doar Fondul, nu şi ceilalţi acţionari”, a conchis Ursache.
Reprezentanții Fondului Proprietatea au declarat că vor transmite în curând un comunicat către Bursa de Valori București.