Mutare strategica a General Electric la Bucuresti

“Orice afacere din grupul General Electric trebuie sa fie primul sau al doilea jucator pe piata care activeaza”. Asa suna punctul central al strategiei care l-a ajutat pe Jack Welch sa transforme GE intr-una din cele mai de succes corporatii americane din ultimii 25 de ani. Numarul unu in topul celor mai respectate companii din lume realizat de Financial Times, GE, s-a hotarat sa devina mult mai activ pe piata romaneasca. Dupa ce, in urma cu un an, si-a stabilit



“Orice afacere din grupul General Electric trebuie sa fie primul sau al doilea jucator pe piata care activeaza”. Asa suna punctul central al strategiei care l-a ajutat pe Jack Welch sa transforme GE intr-una din cele mai de succes corporatii americane din ultimii 25 de ani.



Numarul unu in topul celor mai respectate companii din lume realizat de Financial Times, GE, s-a hotarat sa devina mult mai activ pe piata romaneasca. Dupa ce, in urma cu un an, si-a stabilit la Bucuresti sediul central al operatiunilor de dezvoltare pentru 11 tari din Europa Centrala si de Est, decizia de a cumpara la pachet societatile detinute de Fondul Romano-American pentru Investitii (RAEF) nu este surprinzatoare.


Negocierile pentru preluarea Motoractive (leasing), Domenia Credit (credit ipotecar) si Estima Finance (credit de consum) au inceput in toamna lui 2005 si au fost finalizate saptamana trecuta. Chiar daca a avut competitori de marca, de tipul HSBC, Societe Generale si AIG, General Electric a marsat pana in ultimul minut pentru a cumpara societatile enumerate mai sus ale RAEF. Tranzactia a fost negociata direct cu reprezentantii din SUA ai conglomeratului american, iar valoarea tranzactiei pare sa se ridice la peste 100 de milioane de euro.


GE este prezenta in Romania din 1982. In toata aceasta perioada, reprezentantii locali ai GE au identificat noi oportunitati de afaceri. De altfel, conducerea conglomeratului american de firme recunoaste ca nucleul din zona Europei de Est are cea mai mare rata de crestere, motiv pentru care este una dintre cele mai atractive piete. Recent, Dan Ionescu, directorul executiv al GE pentru Europa de Sud-Est, declara ca “vom valorifica orice oportunitate privind dezvoltarea activitatii noastre in Romania”.


Necesarul urias de investitii in infrastructura este un puternic pol de atractie pentru General Electric. Chiar daca este lider mondial in domeniul productiei de energie si sisteme tehnologice pentru livrarea acesteia, General Electric nu este interesat de participarea la privatizarile din domeniul energetic, compania fiind mult mai concentrata pe semnarea de contracte de furnizare de aparatura tehnologica pentru productia si distributia produselor sale.


La ora actuala, GE are proiecte in derulare cu Transelectrica, Centrala Nucleara de la Cernavoda, este actionar la Turbomecanica si detine un centru de solutii tehnologice si servicii de afaceri destinat firmelor, al doilea de acest tip din Europa.


Divizia de investitii financiare a General Electric, atat pe partea de clienti persoane fizice, cat si juridice, a avut o tentativa de a intra mai puternic pe piata romaneasca prin achizitia unui pachet de actiuni la Banc Post, in momentul privatizarii bancii, pachet pe care apoi l-a revandut. Prin noile achizitii facute acum se dovedeste insa ca interesul americanilor este clar pe termen lung si pe acest segment de piata.


Iar aceste activitati, chiar daca sunt la inceput de drum pe piata romaneasca, au demonstrat in cei cativa ani de existenta un urias potential de crestere. Astfel, Motoractive, cea mai veche dintre institutiile cumparate de americani, a realizat un profit net de 3,8 milioane de euro in 2005, estimarea pentru 2006 fiind de 5,5 milioane de euro. Totalul finantarilor acordate de compania de leasing anul trecut au fost de 95 de milioane de euro. RAEF detine un pachet de 80% din actiuni in aceasta companie.


Domenia Credit, infiintata in 2003, este una din primele si putinele societati de credit ipotecar, dar nu trebuie uitat ca piata finantarilor ipotecare din Romania este inca la inceput de drum, adevaratul boom al acesteia fiind asteptat sa apara peste trei-patru ani. Domenia Credit, la care RAEF detine un pachet de 60% din actiuni, a acordat finantari de 12 milioane de euro anul trecut, iar profitul net a fost de 220.000 de euro.


Estima Finance, detinuta in proportie de 80% de RAEF, este a doua societate de credite de consum de pe piata romaneasca, care a realizat in 2005 un profit net de 550.000 de dolari si intermedieri financiare in valoare de 74 de milioane de dolari.

GE In cifre

• Veniturile pe primul trimestru din 2006 al conglomeratului de firme General Electric au fost de 37,8 miliarde de dolari, in crestere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut.



• Cash flow-ul companiei a inregistrat in acest trimestru cifra record de 6,7 miliarde dolari, in crestere cu 132% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

• GE are clienti in peste 100 de tari de pe tot globul si 300.000 de angajati in intreaga lume.



• 363,54 miliarde de dolari este capitalizarea bursiera a GE.

• General Electric dezvolta sase tipuri de bussines. Una din diviziile sale este specializata in oferirea de servicii financiare pentru companii, GE Commercial Finance. Pe aceeasi structura, dar destinata serviciilor financiare pentru persoane fizice, este a doua categorie de afaceri dezvoltate de grupul american, GE Consumer Finance. O alta divizie de afaceri, GE Infrastructure, se ocupa de produse tehnologice pentru piata de energie, petrol, avioane si cai ferate. GE Industrial se ocupa de sistemele de iluminat si echipamentele necesare. GE Healthcare ofera solutii pentru diverse sisteme de ingrijire a sanatatii, inclusiv asigurari. NBC Universal este divizia de investitii a GE in mass media.

Sursa: compania

Topul investitiilor GE In Romania

• 80 de milioane de dolari pentru centrul de solutii tehnologice si servicii de afaceri destinat firmelor, al doilea ca marime din Europa, infiintat anul trecut prin compania Genpact, detinuta in proportie de 40% de GE.


• 10 milioane de dolari, investitia la Turbomecanica, in care GE este asociat, pentru productia de combustoare destinate motoarelor de aeronave.


• 15 milioane de dolari pentru modernizarea a patru statii Transelectrica, din care cea mai importanta este Nuclearelectrica de la Cernavoda.


• 22 milioane dolari pentru modernizarea a 11 statii Transelectrica.


• 0,7 milioane de dolari pentru sistemul de iluminat stradal din Giurgiu.


• 9,5 milioane dolari pentru Unitatea I a centralei Cernavoda.