Când vor avea loc alegerile prezidențiale?
Lucian Romașcanu a declarat că există o chestiune care trebuie luată în considerare atunci când se stabilește calendarul, referindu-se la demersurile în justiție ale lui Călin Georgescu. El a subliniat că, în cazul în care aceste demersuri juridice vor avea un deznodământ diferit de cel pe care îl anticipează, calendarul stabilit ar putea fi afectat.
”Este o singură chestiune pe care nu vreau să o minimalizez şi care, cu certitudine, trebuie luată în discuţie când se stabileşte calendarul, aceea a demersurilor în justiţie ale domnului Georgescu.
Dacă cumva demersurile din justiţie vor avea un alt deznodământ decât cel pe care, cum să spun eu cel puţin, îl aştept, atunci, atunci calendarul pe care l-am putea avea poate fi dat peste cap”, a declarat el la Antena 3 CNN.
Întrebat dacă data alegerilor prezidențiale depinde de deznodământul dosarelor din instanță care îl vizează pe Călin Georgescu, social-democratul a spus:
”Imaginaţi-vă că decidem astăzi un calendar şi instanţa se va pronunţa cel mai târziu, pe 21 ianuarie, la CEDO, într-o altă formulă. Tot ce am stabilit ar fi caduc. Şi atunci cel mai bine este să facem lucrurile în ordinea firească”.
Președintele Consiliului Județean Buzău s-a arătat convins că acest aspect se va discuta.
”Nu sunt un specialist, dar până la epuizarea tuturor căilor din instanţă, probabil că nu trebuie luată o decizie. Eu, în acest moment sunt convins că asta se va discuta şi este pe agendă data alegerilor. (…) Este doar o părere personală pe care vreau să o pun în discuţia publică”, a spus el.
Potrivit lui Lucian Romașcanu, primul subiect pe ordinea de zi a ședinței coaliției, programată pentru ora 17:00, vizează stabilirea datei alegerilor.
”Astăzi veţi afla ceea ce s-a decis în coaliţie privind data alegerilor sau există alte opţiuni care pot influenţa stabilirea datei acestor alegeri.
Singurul lucru pe care îl spun cu certitudine este că este o prioritate stabilirea datei alegerilor dar în acelaşi timp ea trebuie să ţină cont de toate conjuncturile juridice care sunt în desfăşurare”, a declarat acesta.
Va fi Crin Antonescu candidatul comun al coaliției pro-europene?
Referitor la candidatura comună a lui Crin Antonescu, social-democratul a subliniat că liderii coaliției au încheiat un acord prin care s-au angajat să sprijine același candidat la alegerile prezidențiale, acesta fiind Crin Antonescu.
”Acum, sigur, există pasul doi, care este validarea în organele de conducere ale partidelor. O să vedem, în principiu, nu există o altă discuţie. Am văzut că a fost foarte mult dezbătut în spaţiul public, mai ales gestul domnului Crin Antonescu de a se suspenda. Probabil că va trebui şi dumnealui să explice mai mult”, a spus el, adăugând că, în opinia sa, Antonescu nu va fi prezent la ședința coaliției.
Întrebat dacă a discutat cu Marcel Ciolacu despre o eventuală candidatură a acestuia la alegerile prezidențiale, Romașcanu a răspuns:
”În acest moment şi din toate discuţiile pe care le-am avut în acest moment, ceea ce s-a decis la nivelul coaliţiei merge înainte. Domnul Ciolacu nu a menţionat nici o secundă, în acest moment, că ar avea alte direcţii de urmat, faţă de cele pe care le-a anunţat public”.
Ce se va discuta în prima ședință a coaliției?
Prima ședință a coaliției reprezintă un test important pentru menținerea unității politice, într-un context marcat de tensiuni interne și presiuni externe. Cu alegerile prezidențiale și aprobarea bugetului pe lista priorităților, coaliția trebuie să facă față și așteptărilor mari din partea publicului și sindicatelor.
Reuniunea coaliției de guvernare este programată pentru astăzi, la ora 17:00, marcând debutul ședințelor din 2025. Discuțiile se preconizează a fi tensionate, având în vedere subiectele principale: candidatura controversată a lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale, criticată de membri influenți din PSD, și adoptarea bugetului de stat pentru anul în curs.
După ce Crin Antonescu a anunțat suspendarea unilaterală a candidaturii sale la alegerile prezidențiale, în interiorul PSD au început să apară critici referitoare la oportunitatea susținerii sale de către coaliție. Printre cei mai vocali contestatari s-au numărat eurodeputatul Vasile Dîncu și deputatul Voicu Vușcan. Mai multe puteți citi aici.