Mutarea firmei aduce o economie de până la 60.000 de euro la buget

Proprietarii de clădiri de birouri sunt dispuşi să suporte costurile de relocare ale chiriaşilor numai să nu rămână cu spaţiile goale, motiv pentru care prin mutarea sediului se pot obţine reduceri de costuri care pot ajunge până la 60.000 de euro anual, potrivit unei analize realizate de compania de consultanţă imobiliară Colliers International. După o primă jumătate de an în care pe piaţa de birouri polul de putere s-a mutat de la  proprietari la chiriaşi, primele lun

Proprietarii de clădiri de birouri sunt dispuşi să suporte costurile de relocare ale chiriaşilor numai să nu rămână cu spaţiile goale, motiv pentru care prin mutarea sediului se pot obţine reduceri de costuri care pot ajunge până la 60.000 de euro anual, potrivit unei analize realizate de compania de consultanţă imobiliară Colliers International.

După o primă jumătate de an în care pe piaţa de birouri polul de putere s-a mutat de la  proprietari la chiriaşi, primele luni de toamnă au adus şi un interes sporit pentru relocări.

Scăderea chiriilor este principalul factor pentru care firmele arată mai mult interes faţă de relocare. Nivelul scăzut al cererii, împreună cu suprafeţele mari oferite spre închiriere de către proprietari, dar şi de companii care doresc să subînchirieze o parte din spaţiile pe care le au deja, au determinat scăderea chiriilor cu 15-20% încă din prima jumătate a lui 2009.

“Proprietarii de clădiri sunt dispuşi acum să ofere stimulente importante, precum amenajarea gratuită a spaţiului, tocmai pentru ca relocarea să nu genereze o cheltuială suplimentară“, a declarat Maria Florea, senior broker al diviziei de birouri din cadrul Colliers International.

Salvaţi până la 60.000 de euro/an

O companie care doreşte să îşi mute birourile în centrul capitalei, într-o clădire de clasa A,  plăteşte anul acesta, în medie, 20 de euro/mp/lună, faţă de 22-25 de euro/mp/lună cât plătea anul trecut. Printr-o eventuală relocare într-o clădire de birouri centrală, o companie ar putea beneficia de economii anuale de până la 60.000 euro din bugetul de cheltuieli operaţionale. 

În zonele semi-centrale un chiriaş va plăti în jur de 16-18 euro/mp/lună, faţă de 18-20 euro/mp/lună, anul trecut, ceea ce reprezintă economii de aproximativ 24.000 de euro pe an.

Alegerea unui spaţiu de birouri într-o zonă periferică a capitalei implică acum un cost de 12-14 euro/mp/lună faţă de 14-16 euro/mp/lună în 2008, ceea ce duce la o economie de 24.000 de euro anual.

Costul serviciilor a rămas constant

La costurile lunare cu chiria se adaugă costul serviciilor (parcare, pază, curăţenie) care au rămas la acelaşi nivel cu cel din anii precedenţi. Potrivit Colliers, acestea se situează, în medie,  între 2,5 euro/mp/lună şi 5 euro/mp/lună, în funcţie de locaţie şi de calitatea clădirii.

“Termenele de închiriere mai scurte, chirii reduse pentru primii ani sau luni cu chirie gratuită sunt alte modalităţi de a impulsiona relocarea”, menţionează Florea.