Mutația braziliană a Covid -19 trezește îngrijorare maximă în Canada, după ce a fost semnalată inclusiv la o persoană care nu a călătorit recent şi nu a avut contact cu niciun călător.
Autoritățile canadiene au semnalat deja 27 de mutații care trezesc o preocupare deosebită, pentru că pun la îndoială eficiența vaccinurilor folosite până acum împotriva Covid-19.
Mutația braziliană, un prim caz la Toronto
Un prim caz de contaminare cu mutaţia braziliană a coronavirusului a fost înregistrat la Toronto, au anunţat duminică autorităţile sanitare din cel mai mare oraş al Canadei, notează AFP.
„Mutaţia P.1” a coronavirusului a fost detectată la un locuitor din Toronto care a călătorit recent în Brazilia şi care este internat în spital, a făcut cunoscut Serviciul de sănătate publică al metropolei din provincia Ontario într-un comunicat.
Această mutaţie a fost deja reperată în Europa (Franţa, Germania şi Spania), precum şi în Brazilia, Columbia sau Statele Unite.
Întrebări legate de eficiența vaccinurilor
Serviciul de sănătate publică din Toronto a mai anunţat o primă infectare cu mutaţia sud-africană, şi aceasta sursă de „îngrijorare”, la o persoană care nu a călătorit recent şi nu a avut contact cu niciun călător.
Mai multe mutaţii detectate în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia stârnesc de câteva săptămâni îngrijorarea comunităţii internaţionale care îşi pune întrebări legate de capacitatea lor de diseminare (contagiozitatea) şi eficienţa vaccinurilor împotriva lor.
Semnele de întrebare sunt insistente pentru o mutaţie numită E484K, comună tulpinelor sud-africană şi braziliană.
Mai mult de 20.000 de morți
Oraşul Toronto a înregistrat 27 de cazuri din aceste mutaţii „preocupante”, potrivit comunicatului.
În Canada, primele cazuri ale tulpinii britanice a coronavirusului au fost detectate la sfârşitul lui decembrie, în regiunea Toronto. Această descoperire a antrenat suspendarea tuturor zborurilor dinspre şi către Marea Britanie timp de două săptămâni.
Canada, ţară cu 38 de milioane de locuitori, număra duminică peste 800.000 de cazuri de coronavirus şi mai mult de 20.000 de morţi.