Marea Britanie, confruntată cu o accelerare a epidemiei de COVID-19 cauzată de o mutaţie a virusului, a înregistrat marţi 53.135 de noi cazuri, un record, conform bilanţului guvernului, relatează AFP, după cum informează Agerpres.
În pofida unor restricţii impuse unei mari părţi a populaţiei din Marea Britanie în ultimele zile, creşterea aduce numărul total de cazuri înregistrate la 2.382.865 de la începutul pandemiei, dintre care 71.567 au fost fatale, alte 414 fiind anunţate marţi.
Vor fi impuse noi reguli stricte
Guvernul Marii Britanii trebuie să introducă reguli mai stricte pentru a preveni un nou val de decese din cauza unei noi tulpini a coronavirusului, a avertizat marţi un epidemiolog, relatează Reuters.
Marea Britanie a raportat luni 41.385 de noi cazuri de COVID, cel mai mare număr de când testarea a devenit disponibilă pe scară largă la mijlocul anului 2020, iar spitalele au mai mulţi pacienţi cu COVID decât în timpul primului val al pandemiei, în aprilie.
”Intrăm într-o nouă fază foarte periculoasă a pandemiei şi vom avea nevoie de o acţiune naţională decisivă timpurie pentru a
preveni o catastrofă în ianuarie şi februarie”, a afirmat pentru BBC Andrew Hayward, profesor epidemiolog la Universitatea din Londra.
”Suntem cu adevărat în faţa unei situaţii în care ne aflăm aproape de lockdown”, a spus el.
Peste 71.000 de persoane din Marea Britanie au murit în decurs de 28 de zile, fiind testate pozitiv pentru COVID-19.
Marea Britanie a introdus un nou nivel de restricţii pe 19 decembrie, magazinele neesenţiale au fost închise şi întâlnirile personale interzise din cauza unei noi tulpini de COVID care se transmite mai uşor.
2 milioane de vaccinări pe săptămână pentru evitarea valului trei
Conform unui studiu realizat de London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM), Marea Britanie trebuie să vaccineze două milioane de persoane pe săptămână pentru a evita un al treilea val al pandemiei.
”Cel mai riguros scenariu de intervenţie, cu restricţii de nivelul 4 pe tot teritoriul Angliei, şcolile închise în luna ianuarie şi două milioane de persoane vaccinate pe săptămână, este singurul scenariu care credem că va reduce presiunea asupra secţiilor de terapie intensivă sub nivelurile înregistrate în timpul primului val”, precizează studiul.
”În absenţa unei campanii substanţiale de vaccinare, cazurile, spitalizările, internările la terapie intensivă şi decesele din 2021 le-ar putea depăşi pe cele din 2020”, se mai spune în cercetare.
Un număr accelerat de două milioane de vaccinări pe săptămână ”este preconizat să aibă un impact mult mai substanţial”, se mai precizează în studiu. Cercetarea nu a fost încă evaluată de o comisie de experţi independenţi (peer-reviewed).