Mutaţia Delta ameninţă economia europeană. Se răspândește tot mai rapid, provocând îngrijorare și preocupare intensă în cadrul guvernelor, sistemului sanitar, dar şi în rândul economiștilor.
În fiecare raport dat publicităţii de organizațiile internaționale, predicțiile sunt făcut sub rezerva şi incertitudinea generată de evoluţia mutației Delta.
Mutaţia Delta ameninţă economia europeană. SUA și UE, reuniune extraordinară
Analiștii sunt îngrijoraţi că perspectivele economice optimiste ale Europei riscă să fie subminate de înrăutățirea situației epidemiologice și de reluarea restricțiilor de călătorie și sociale.
Reducerea măsurilor restrictive din ultimele luni a condus la creșterea activității comerciale, a cheltuielilor cu amănuntul și a încrederii gospodăriilor, determinând mulți economiști să își actualizeze previziunile privind creșterea economiei europene.
A venit însă mutaţia Delta şi situaţia începe să se schimbe.
Participarea ministrului american de finanțe Janet Yellen, luni, la reuniunea extinsă a şedinţei Eurogrup capătă astfel o importanță deosebită. Este pentru prima dată în ultimii zece ani când un ministru american participă la Eurogrup.
Ultima data s-a întâmplat în septembrie 2011, când Timothy Geithner a participat la consiliul informal de la Wroclaw, Polonia, când Grecia se afla sub amenințarea Grexitului, potrivit TO VIMA, din Grecia.
Riscul negativ al variantei Delta
Chiar dacă declarațiile oficiale ale doamnei Yellen și ale oficialilor europeni spun că discuţia este axată pe impozitul pe care UE doreşte să-l introducă împotriva coloşilor digitali pentru a-şi finanţa fondul de redresare economică, surse de la Bruxelles spun că subiectul mutației Delta este cel dominant.
SUA și UE vor face schimb de opinii cu privire la măsurile actuale de sprijinire a economiilor, dar și la stavilele ce trebuie ridicate pentru a contracara amenințările la adresa redresării globale.
Săptămâna trecută, Comisia Europeană a revizuit în creştere, la 4,8%, previziunile legate de dezvoltarea economică a UE în 2021, după o recesiune record de 6,2% anul trecut.
Dacă se confirmă această prognoză, va fi cea mai rapidă creștere înregistrată în UE din 1976 încoace.
Totuși, comisarul european pentru finanțe, Paolo Gentiloni, a ţinut să sublinieze că previziunile UE nu au luat în considerare perspectiva unui nou val care ar putea fi cauzat de varianta Delta, ceea ce ar fi un „risc negativ”.
BCE pregătește noi măsuri de susținere a economiei
În acest context, președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a cerut piețelor să se pregătească pentru noi directive privind stabilitatea monetară peste zece zile și a precizat că anul viitor ar putea fi luate noi măsuri pentru a sprijini economia zonei euro după încheierea actualului program de obligațiuni pentru situaţia de urgență.
Vorbind la Bloomberg Television la câteva zile după ce BCE a crescut ţinta de inflație la 2% şi a recunoscut totodată că această ţintă ar putea fi depășită, Lagarde a declarat că ședința consiliului de administrație din 22 iulie va cuprinde „câteva variante și modificări interesante”.
„Va fi o întâlnire importantă. Având în vedere insistența de care trebuie să dăm dovadă pentru a ne îndeplini angajamentul, directivele viitoare vor fi cu siguranță reexaminate”, a spus Lagarde.
Taxa digitală, abandonată de UE
Bruxelles-ul a anunțat, la presiunea Washingtonului, „înghețarea” planului pentru așa-numita „taxă digitală” pe perioada negocierilor din OCDE pe tema reformării regimului de fiscalizare a multinaționalelor care urmează să fie convenit în octombrie, după un acord politic realizat sâmbătă, în grupul celor 20 de state dezvoltate.
„Succesul acestui proces va necesita un ultim efort din partea tuturor părților, iar Comisia se angajează să se concentreze asupra acestui efort.
De aceea, am decis să lăsăm în aşteptare activităţile asupra propunerii de impunere a unei taxe digitale”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.
În cursul unei conferinţe de presă susţinute duminică, la Veneţia, ministrul american de finanţe, Janet Yellen, declarase că taxa respectivă „introduce discriminări împotriva companiilor americane”.
Sursa foto: Dreamstime.