Elitism Cel mai scump sistem audio auto disponibil in Romania costa un miliard de lei

Piata sistemelor audio pentru automobile a crescut exponential in ultimii ani. Importatorii din domeniu raporteaza cresteri de invidiat ale cifrelor de afaceri, in conditiile in care romanii sunt dispusi sa cheltuie sute de milioane de lei pentru a avea la bord o auditie de calitate.




E tanar, teribilist, are o masina “cool” si conduce cu muzica data la maximum. Acesta este profilul cumparatorului celor mai puternice si performante sisteme audio pentru autoturisme. O spun principalii jucatori din piata si isi sustin afirmatia cu cifrele de vanzari. “Daca peste hotare exista un foarte mare interes pentru calitate, sunetul sa se auda impecabil si fiecare sistem montat pe un autoturism este gandit pentru modelul in cauza, la noi se constata o cerere foarte mare de sisteme audio de putere. Oamenii vor multe difuzoare, amplificatoare, subwoofer-e, de cele mai multe ori in detrimentul calitatii”, explica Mihai Lungu, manager la Luxacustica, o firma din Bucuresti.


Romanii se arata dispusi sa cheltuie bani frumosi, chiar si cateva mii de euro, doar pentru unitatea centrala a unui sistem audio. De altfel, cele mai importante nume din domeniu au simtit oportunitatea de crestere si in ultimii ani si-au intins “antenele” pana in Romania. Cea mai scumpa unitate centrala este Alpine DVI-9990 si costa pentru piata din Romania in jur de 90 milioane de lei vechi. Cel mai scump amplificator este JBL A6000 GTI, care costa 165 milioane de lei vechi, iar cel mai puternic si, de altfel, cel mai costisitor subwoofer, e modelul Jack Hammer, de 220 milioane de lei vechi. “Un simplu calcul arata ca numai pentru aceasta varianta de sistem audio se cheltuie aproape jumatate de miliard de lei, iar daca adaugam 475 de milioane pentru montaj, ajungem la suma incredibila de un miliard de lei”, a spus Liviu Godinac de la Tornado Trade, importator al marcilor MTX, Dietz si Pyle. Specialistii spun ca acesta este un varf, dar, in mod curent, in Romania se instaleaza sisteme audio si multimedia care depasesc suma de 100 de milioane de lei vechi.


Piata sistemelor audio s-a dezvoltat mult in ultimii ani, aceasta si datorita vanzarilor importante de autoturisme, care au depasit chiar si asteptarile producatorilor. Potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), numai anul trecut s-au vandut, la nivel national, peste 215.000 de masini, cu 30% mai mult decat in anul anterior. Ca importatorii de componente audio fac profituri frumoase o dovedesc si cifrele de afaceri ale acestora. “Daca in anul 2000 Tornado Trade avea o cifra de afaceri de jumatate de miliard de lei vechi, anul trecut a ajuns la 20 de miliarde de lei vechi, iar ponderea sistemelor audio in cifra de afaceri este de 65%”, a declarat Liviu Godinac. si cei de la Sun Audio Electronics, importator marca Pioneer, se lauda cu vanzari din plin. “Comparativ cu 2001, anul trecut, cifra de afaceri a crescut de aproape 12 ori, cu aproximativ cinci milioane de euro anual”, spune Vlad Voicu, director de vanzari la Sun Audio Electronics.


Marcile straine de masini sunt, de altfel, si principalii beneficiari ai unor astfel de sisteme audio performante. Astfel, modele cum sunt BMW, Mercedes, Audi, VW, Toyota, Ford, Subaru sau Opel “vibreaza” la sunetul emis de un sistem Alpine sau Becker.

Cat priveste montarea aparaturii, importatorii spun ca exista o foarte mare problema: lipsa specialistilor. “Un sistem audio de mare calitate sonora poate fascina ascultatorul. Realizarea lui necesita multe cunostinte de acustica, muzica, echipamente de masura pentru o calibrare cat mai exacta a sistemului pe habitaclu, regretabil, dar rar intalnite in Romania”, este de parere Mihai Lungu.

Desi piata autohtona e intr-o continua crestere, va mai trece ceva timp pana vom putea avea in Romania un sistem precum cel care a fost instalat pe Mercedes 500SEC in 1987. Format dintr-o unitate centrala Alpine, amplificatoare si difuzoare Zapco, subwoofer-e JBL, sistemul a ramas unul de referinta pentru specialistii din domeniu.


Discoteca de la bord

Un sistem audio performat, destinat exclusiv autoturismelor, este format din:


• Unitate centrala (CD, DVD sau unitate all in one DVD + monitor)


• Difuzoare


• Amplificator


• Subwoofer


Potrivit distribuitorilor din piata, sistemul este de regula configurat in functie de dorinta clientilor. Astfel, numarul componentelor poate fi variabil: pot fi instalate mai multe amplificatoare, difuzoare sau mai multe subwoofer-e. “Sistemul audio poate fi suplimentat cu monitoare, unitati DVD, camere pentru mersul inapoi,dar acum deja putem vorbi de un sistem multimedia”, explica Liviu Godinac de la Tornado Trade.

Cat ne costa
“sunetul muzicii”

• Radio CD – 500-1.000 euro


• Radio CD/Navigatie – 1.500-2.000 euro


• Radio CD/DVD/Navigatie – minimum 2.000 euro


• Boxe – min. 200-2.000 euro/per


• Subwoofer – 500-800 euro


• Amplificator stereo – 500-2.000 euro


• Amplificator mono (pentru subwoofer) – 1.000-6.000 euro


• Cabluri, condensatoare, diverse alte accesorii pot adauga pana la 20% din valoarea sistemului.