Marele interpret român de muzică populară Benone Sinulescu a lăsat un gol imens în urma lui. Astăzi, 24 mai, ar fi trebuit să împlinească respectabila vârstă de 87 de ani. Fostul lui coleg de scenă Gheorghe Turda și-a amintit cu nostalgie de momentele petrecute împreună.
Benone Sinulescu ar fi împlinit astăzi, 24 mai, respectabila vârstă de 87 de ani. Regretatul artist a încetat din viață pe 18 noiembrie 2021, după o lungă suferință din cauza problemelor pulmonare. A fost înmormântat la cimitirul din Arad.
Benone Sinulescu ar fi împlinit respectabila vârstă de 87 de ani
Fostul lui coleg de scenă Gheorghe Turda și-a amintit cu nostalgie de momentele petrecute împreună.
„Dumnezeu să îl ierte, am amintiri frumoase cu el, din turnee. Era foarte cochet, o vreme a purtat peruci, atât la spectacole, cât și pe stradă, nu renunța la ele decât acasă, a și recunoscut asta, avea mai multe, unele cumpărate din străinătate. Le purta pentru că nu îi plăcea că avea părul rar.
La un moment dat, la o filmare, de la televiziune, a fost pus față în față cu un alt artist și și-au smuls reciproc perucile, a fost ca o glumă. S-a filmat, dar nu s-a dat pe post așa ceva, ei au refuzat. În plus, Nea Beni era și foarte gospodar, își făcea cumpărăturile de la cele mai mari fabrici și magazine din România, era la modă cu tot ce apărea nou. Mi-a fost coleg și la Ciocârlia, apoi el a ieșit la pensie”, a relatat Gheorghe Turda, conform Playtech.
Nu figura pe lista artiștilor invitați la petrecerile politicienilor de atunci
Amintim că Benone Sinulescu a fost un cântăreț difuzat de TVR, în vremea comunismului. Totuși, nu figura pe lista artiștilor invitați la petrecerile politicienilor de atunci.
„Soții Elena și Nicolae Ceaușescu erau foarte stricți, cu artiștii, la petrecerile lor cu circuit închis. Deși erau foarte iubiți de public și erau difuzați la greu de TVR, Benone Sinulescu, Maria Ciobanu, Irina Loghin și Ion Dolănescu nu erau solicitați la evenimentele lor, ei erau tăiați de pe listă. Era o listă foarte scurtă acceptată, vă și spun numele artiștilor pe care soții Ceaușescu îi chemau mereu.
Eram așa, eu, Gheorghe Zamfir, Dumitru Fărcaș, Ștefania Rareș, Cleopatra Melidoneanu, Nicolae Nițescu, pe zona de muzică ușoară și de romanțe, și încă doi-trei, eram foarte puțini, erau restrictivi cu invitațiile”, a mai relatat artistul.
A fost unul dintre cei mai talentați mesageri ai cântecului românesc
Amintim că regretatul artist a fost unul dintre cei mai talentați mesageri ai cântecului românesc. S-a născut în comuna Siriu, județul Buzău.
Calitățile vocale i-au fost descoperite de dascălul școlii primare din Pleșcoi. Totuși, dragostea de cântec o avea, după cum afirmă el însuși, ori de la tatăl său, cântăreț la strană, ori de la țăranii satului, ori de la femeia aceea care, ducându-și vacile la păscut, doinea a dor și jale.
De-a lungul anilor artistul a avut şansa de a fi „cap de afiş” la cele mai prestigioase ansambluri muzicale ale vremii, acolo unde a fost şi angajat. Este vorba despre „Mioriţa” din Braşov, „Ciocârlia” şi „Barbu Lăutaru” din București.
Toate aceste ansambluri au constituit pentru el o adevărată şcoală. Regretatul artist a colaborat cu mai toate orchestrele şi cu toţi dirijorii de elită, inclusiv cu George Vancu, Nicu Stănescu, Ionel Budişteanu, Victor Predescu, Paraschiv Oprea, Florian Economu, Gheorghe Zamfir.
De-a lungul timpului, a evoluat alături de cei mai de seamă interpreţi ca Maria Tănase, Maria Lătăreţu, Emil Gavriş, Ion Luican, Ştefan Lăzărescu, Vlad Dionisie, Angela Moldovan, Ion Cristoreanu şi mulţi alţii. De atunci și până când s-a stins din viață, acesta a încântat urechile și sufletul multor oameni cu vocea și talentul său de neuitat.