Trei ani de la moartea lui Benone Sinulescu
Pe data de 18 noiembrie 2021, se stingea Benone Sinulescu, unul dintre cei mai îndrăgiți cântăreți de muzică populară din România. Acesta a murit din cauza unei pneumonii, după ce în luna iulie a aceluiași an, fusese găsit inconștient în propria casă. Atunci, a ajuns de urgență la spital, iar medicii s-au arătat rezervați în privința sa.
Regretatul artist suferea, de asemenea, de Alzheimer, dar și de alte boli grave. Starea sa s-a agravat în timpul pandemiei de coronavirus, deoarece a stat izolat, fără să meargă la un specialist.
Cine a fost Benone?
Benone Sinulescu s-a născut pe data de 24 mai 1937, în comuna Siriu din județul Buzău. Pe parcursul carierei sale, a colaborat cu numeroși artiști de muzică populară, printre care și Irina Loghin. După 1989, și-a extins repertoriul către stilul etno-dance, realizând colaborări notabile cu formația Ro-Mania.
De-a lungul carierei sale, a evoluat alături de mari interpreți precum Maria Tănase, Maria Lătărețu, Emil Gavriș, Ion Luican, Ștefan Lăzărescu, Vlad Dionisie, Angela Moldovan, Ion Cristoreanu și mulți alții. De atunci și până la sfârșitul vieții sale, a continuat să aducă bucurie și emoție în sufletele a numeroși oameni, cu vocea și talentul său de neuitat.
Prin Decretul nr. 1122 din 19 decembrie 1967 al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România, artistului i-a fost acordat Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a „pentru merite deosebite și îndelungată activitate artistică”.
La 29 noiembrie 2002, Președintele României, Ion Iliescu, i-a conferit artistului Benone Sinulescu Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”. De asemenea, la 7 februarie 2004, i-a acordat și Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.
Cântărețul de muzică populară a fost căsătorit timp de 40 de ani cu soția sa, Elena. Ei nu au avut copii, deși și-au dorit foarte mult acest lucru.
„Noi ne-am dorit copii, eu am urmat multe tratamente, am pierdut multe sarcini și mi-a fost foarte greu. Într-un final ne-am resemnat, am adunat 40 de ani de căsnicie frumoși, ăsta nu a fost un motiv să ne despărțim. Noi ne-am înțeles foarte bine, am avut o chimie foarte bună, aveam aceleași pasiuni: istoria și călătoriile. Mergeam cu Beni în vacanță de mai multe ori pe an, acum nu mai merg singură nicăieri, nu mai vreau”, a mărturisit Elena Sinulescu într-un interviu pentru cancan.ro.
De-a lungul anilor, au existat numeroase zvonuri despre o posibilă idilă între Benone Sinulescu și celebra gimnastă Nadia Comăneci. Totuși, soția regretatului artist a simțit nevoia să lămurească adevărul în legătură cu aceste speculații.
„Vreau să lămuresc și speculațiile astea. De fapt, Nadia trebuia să plece la Jocurile Olimpice, însă dorul de mama ei, care era la Onești, a întors-o din drum. Prima dată a sunat-o pe Irina Loghin să-i spună, dar nu i-a răspuns, și a decis să vină la Beni acasă, pentru că el o cunoștea pe mama ei. A venit să se sfătuiască cu el ce-i de făcut. El i-a dat înghețată și a încercat s-o convingă să meargă la Jocurile Olimpice. Părintește a încercat s-o sfătuiască… Nu a durat mult și i-a sunat la ușă Securitatea. Cum era pe vremea aia, se fila orice…”, a spus aceasta.
Casa în care a copilărit artistul, cumpărată de CLM Buzău
În toamna acestui an, Consiliul Local Municipal (CLM) Buzău a aprobat achiziţionarea casei din satul Lunca Jariştei, comuna Siriu, în care a locuit regretatul artist de muzică populară Benone Sinulescu.
Autoritățile vor plăti suma de 50.000 de euro pentru achiziționarea imobilului, care va fi transformat într-o casă memorială. Taxele vor fi acoperite de către cumpărător, iar achiziția face parte din programul de investiții publice pentru anul în curs.
„Se însuşeşte preţul de vânzare-cumpărare al imobilului, care este de 50.000 de euro, conform proceselor-verbale de negociere a preţului de cumpărare a imobilului. Plata se va face în lei la cursul de referinţă al Băncii Naţionale a României din ziua efectuării plăţii. Taxele notariale privind achiziţionarea imobilului, precum şi cele privind înscrierea imobilului în cartea funciară vor fi suportate de cumpărător.
Această achiziţie a fost cuprinsă în programul de investiţii publice pe anul în curs. Imobilul cumpărat în condiţiile prezentei hotărâri se înregistrează ca bun aparţinând domeniului public al municipiului Buzău, la valoarea prevăzută în contractul de vânzare-cumpărare”, prevede hotărârea aprobată în cadrul şedinţei CLM.
Conform informațiilor oferite de Consiliul Local Municipal (CLM) Buzău, după finalizarea contractului de vânzare-cumpărare, imobilul va fi transformat într-o casă memorială.
„Încercăm să facem acest act de ducere mai departe a memoriei lui Benone Sinulescu, cel mai mare artist al muzicii populare româneşti. Am fost binecuvântaţi că este buzoian, a cântat Buzăul ca nimeni altul, muzica lui va rămâne pentru totdeauna în memoria buzoienilor şi casa în care s-a născut şi a crescut de la Siriu încercăm să o cumpărăm şi să facem împreună o casă memorială.
Acest demers este motivat de necesitatea de a onora şi a păstra vie moştenirea culturală şi artistică a unuia dintre cei mai mari artişti ai muzicii populare româneşti, Benone Sinulescu, care a avut o contribuţie semnificativă la promovarea judeţului Buzău pe plan naţional şi internaţional. Benone Sinulescu, născut şi crescut pe meleagurile buzoiene, a fost şi rămâne o personalitate marcantă a muzicii populare româneşti, iar recunoaşterea meritelor sale este un act de respect şi apreciere faţă de valorile noastre culturale”, se menţionează în document.