Muzica românească este în doliu după ce l-a pierdut pe Șerban Lupu, considerat unul din cei mai buni interpreți contemporani ai lucrărilor enesciene pentru vioară. Violonistul revenise de mai mulți ani în România, la București, după o strălucită carieră pe scenele internaţionale, 25 de ani de carieră universitară în SUA, dar şi o muncă de cercetare şi redare în pagină tipărită a operelor necunoscute ale lui George Enescu

Muzicianul a fost laureat al multor concursuri importante din toată lumea

Regretatul muzician este considerat unul dintre cei mai buni interpreți contemporani ai lucrărilor enesciene, preocuparea pentru promovarea creației marelui compozitor român fiind concretizată și prin implicarea în alte proiecte ce au în prim-plan muzică lui Enescu, conform informațiilor publicate de Cotidianul.

Născut la București, a urmat un timp cursurile Univeristatii Naționale de Muzică, sub îndrumarea profesorului George Manoliu, pentru că apoi să părăsească țară pentru a studia la Londra în cadrul prestigioasei Guildhall School of Music cu Yfrah Neaman. De asemenea, în capitală regatului britanic s-a perfecționat și cu unii dintre cei mai renumiți violoniști ai lumii: Yehudi Menuhin, Nathan Milstein, Henryk Szeryng, sau Sandor Vegh.

Șerban Lupu a primit numeroase distincții pentru deosebită să activitate de promovare a creației enesciene

Laureat al unor importante concursuri precum „Jacques Thibaud” de la Paris, sau „Carl Flesch” de la Londra, are o prodigioasă carieră solistă în decursul căreia a concertat pe scenele unor săli precum Carnegie Hall sau Wigmore Hall, a colaborat cu dirijori că Mendi Rodan, Cristian Mandeal, Kirk Trevor sau Horia Andreescu, și a abordat un repertoriu bogat ce cuprinde atât opusuri concertistice de referință cât și lucrări camerale. În mod deosebit însă, s-a specializat în interpretarea muzicii românești și est-europene, având o preocupare aparte pentru promovarea lucrărilor lui Enescu.

Șerban Lupu a fost profesor pentru mult timp la Universitatea din Illinois, dar și președinte al Societății George Enescu din SUA, țară în care s-a stabilit din 1976. Acesta a primit numeroase distincții pentru deosebită să activitate de promovare a creației enesciene, inclusiv prin muncă de publicare a lucrărilor încă necunoscute publicului sau de completare a celor rămase neîncheiate, după schițele originale ale compozitorului, potrivit sursei menționate.