N-a rezistat prea mult! Bulgaria vrea să cumpere din nou gaze de la ruși: „Discuţiile cu Gazprom sunt inevitabile”

Bulgaria

Sursă: Dreamstime

Ministrul interimar al Energiei din Bulgaria, Rossen Hristov, a declarat recent că țara sa va fi nevoită să discute cu firma rusă Gazprom în legătură cu reluarea livrărilor de gaze naturale, care au fost oprite în aprilie.

Bulgaria va fi nevoită să discute cu Gazprom în legătură cu reluarea livrărilor de gaze naturale

Anunțul ministrului interimar al Energiei din Bulgaria a venit în contextul în care Guvernul a promis să asigure un nivel adecvat al aprovizionării pentru această iarnă.

Totuși, oficialul bulgar nu a precizat când vor avea loc discuţiile cu partea rusă, chiar dacă a declarat că Sofia va negocia săptămâna aceasta cu Azerbaidjanul majorarea livrărilor de gaze azere şi va discuta despre aprovizionare cu traderi de gaze din Turcia.

„Ţinând cont de solicitările din partea companiilor şi a sindicatelor, în realitate discuţiile cu Gazprom privind reluarea livrărilor sunt inevitabile”, a declarat Rossen Hristov, conform informațiilor transmise de reuters.com

Peste 90% din gazele naturale importate de Bulgaria erau din Rusia. În 27 aprilie, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale în Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări pentru livrarea combustibilului. Anual, Bulgaria consumă aproximativ trei miliarde de metri cubi de gaze.

Europa nu va mai primi gaze prin conducta Nord Stream 1 din motive ce țin de „mentenanță”

Gigantul energetic rus Gazprom a anunțat anterior că livrările sale de gaze către Europa prin conducta Nord Stream 1 vor fi întrerupte timp de trei zile, din motive de „întreținere”.

„La 31 august 2022, singura unitate de comprimare a gazelor Trent 60 va fi oprită timp de trei zile, până la 2 septembrie, pentru lucrări de întreținere la care vor participa tehnicieni de la Siemens”, a precizat Gazprom într-un comunicat.

Ca urmare, „transportul de gaze prin conducta Nord Stream va fi suspendat timp de trei zile”, a continuat acesta, precizând că întreținerea echipamentelor este „necesară la fiecare 1.000 de ore de funcționare”.

La sfârșitul acestei perioade, și în absența unor defecțiuni tehnice, livrările de gaze vor fi reluate cu un debit de 33 de milioane de metri cubi de gaz pe zi, a mai explicat comunicatul.

Anunțul vine în contextul în care Moscova a fost acuzată recent de „șantaj energetic” de către Occident, iar această măsură riscă să reînvie temerile legate de penuria de energie în Europa.

Rusia a tăiat în mod repetat livrările de gaze către Europa, care este puternic dependentă de energia rusă, după ce țările occidentale au impus sancțiuni Moscovei din cauza ofensivei sale din Ucraina.