Nici n-a ieșit bine din primul val al pandemiei, că omenirea așteaptă acum la al doilea. Care se suprapune și cu venirea iernii. Există o strategie imbatabilă care să oprească răspândirea coronavirusului? O întrebare la care experți de la NationalInterest dau răspunsul.
Când pandemia a început să se răspândească în SUA, guvernatorii din statele afectate au luat măsuri drastice pentru a reduce amenințarea și a evita supraîncărcarea sistemelor sanitare. Prin închiderea afacerilor și școlilor și ordinul ca oamenii să stea în acasă, au încetinit răspândirea virusului. Dar milioane de oameni au rămas fără joburi.
De atunci, am asistat la o serie de experimente ad-hoc, cu abordări mai bine direcționate. Pe măsură ce statele au început să se redeschidă, au testat diferite niveluri de restricții. De la purtarea măștilor și până la restricțiile impue restaurantelor. Alte state au decis măsuri restrictive doar pentru focare, adică doar când numărul de cazuri pozitive dintr-o localitate a depășit un anumit prag.
Odată cu venirea anotimpului rece, numărul zilnic de infectări crește. Așa că statele și liderii lor se gândesc deja cum ar trebui să arate strategiile viitoare. Mai sunt eficiente lockdown-urile și restricțiile?
În calitate de cercetători în domeniul sănătății publice, am urmărit aceste strategii și lecțiile pe care unele experimente le-au oferit.
O primă concluzie ar fi că testarea s-a extins, iar rezultatele sunt disponibile mai repede. Asta înseamnă că persoanele care se infectează pot fi izolate rapid. Metodele de tratament s-au îmbunătățit și ele, pentru cele mai severe cazuri utilizarea inovatoare a steroizilor și repoziționarea pacienților pentru a-i ajuta să respire au făcut ca pacienții grav bolnavi să se refacă mai repede.
Întrucât nu există încă un vaccin, rămân o mulțime de întrebări cu privire la noile terapii. Și se anticipează o penurie de echipamente de protecție, pe măsură ce sezonul gripal bate la ușă.
Sărbătorile de iarnă vor însemna mai multe întâlniri în interior, și călătorii. Datele au relevat un tipar de creștere a cazurilor, în decurs de două săptămâni, în timpul sărbătorilor și al altor evenimente care cresc contactul și expunerile conexe.
Din datele raportate la nivel național și la nivel global, este tot mai clar că cerințele privind distanțarea socială și purtarea măștii, combinate cu închiderea afacerilor pot reduce în mod eficient transmiterea virusului.
New Jersey și New York au implementat inițial măsuri stricte și au reușit să mențină rata scăzută a cazurilor până în vară, în timp ce multe state care au ridicat rapid restricțiile au văzut cum cazurile de COVID-19 o iau în sus. Dar închiderea țării poate avea dezavantaje economice, așa că guvernatorii statelor caută alte opțiuni.
Luarea acestor decizii depinde de a avea date fiabile și actualizate despre modul în care virusul se răspândește în comunități. Dar dacă pragurile de testare pot conduce la închideri, ar fi mai bine ca autoritățile să se axeze asupra acelor activități care permit economiilor să rămână deschise cât mai mult posibil. Comunitățile pot învăța din ceea ce se știe până acum, pentru a-și adapta propriile răspunsuri și a ajuta la evitarea efectelor de domino care le-ar putea închide pentru totdeauna economiile.
Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea