Un caz inedit din Suceava a atras atenția autorităților, după ce o octogenară a reclamat că a donat un palton în care ar fi uitat o sumă semnificativă de bani. Incidentul, raportat la două săptămâni după donație, a generat un dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de „însușirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor”.
Ancheta se află în stadiul inițial, iar autoritățile încearcă să clarifice circumstanțele.
Donația unui palton a declanșat ancheta
Femeia de 88 de ani, care locuiește singură în municipiul Suceava, a povestit că, în urmă cu două săptămâni, a hotărât să ofere un palton unei cunoștințe mai tinere, în vârstă de 64 de ani.
Cele două femei s-au întâlnit la domiciliul donatoarei, unde a avut loc predarea articolului de îmbrăcăminte.
După această perioadă, octogenara a realizat că într-unul dintre buzunarele hainei s-ar fi aflat suma de aproximativ 4.000 de euro. Acești bani, potrivit declarațiilor oferite poliției, erau economii acumulate de-a lungul timpului și au fost depozitați acolo „dintr-o simplă obișnuință”.
Beneficiara neagă găsirea banilor
După ce a descoperit posibila pierdere, bătrâna a contactat autoritățile, care au demarat investigațiile. Polițiștii au luat legătura telefonică cu femeia care a primit paltonul. Aceasta a confirmat că a ridicat donația de la domiciliul reclamantei, însă a negat că ar fi găsit bani în buzunare, scrie Monitorul de Suceava.
„După aproximativ două săptămâni, donatoarea și-a amintit faptul că a depozitat în paltonul donat suma de aproximativ 4.000 de euro pe care a strâns-o de-a lungul timpului.
S-a luat legătura telefonică cu beneficiara, ocazie cu care aceasta din urmă a precizat faptul că într-adevăr a primit bunul de la reclamantă, însă a descoperit din întâmplare suma de bani.
În cauză a fost întocmit dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de însușirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor”, au declarat reprezentanții IPJ Suceava.
Anchetă deschisă pentru a stabili adevărul
În urma sesizării, polițiștii au întocmit un dosar penal in rem, adică împotriva faptei, și nu a unei persoane anume. Investigațiile se desfășoară sub aspectul comiterii infracțiunii de „însușirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor”.
Această infracțiune presupune păstrarea unui bun de valoare semnificativă, descoperit întâmplător, fără a fi returnat proprietarului.
„Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la trei luni sau cu amendă.
Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine. Împăcarea înlătură răspunderea penală”, scrie în Codul Penal.
Ancheta se anunță complicată, având în vedere dificultatea de a proba cele relatate de reclamantă. Oficialii IPJ Suceava au explicat că documentarea unor astfel de situații este anevoioasă, mai ales în lipsa unor probe directe sau a unui martor care să confirme existența banilor în palton.