Un procent de aproape 4% din cazurile de COVID-19 secvenţiate într-o țară din Uniunea Europeană au fost atribuite unei noi tulpini de COVID-19. Cercetătorii sunt intrigați deoarece prezintă o funcţionare inedită a mutaţiilor.
„N-am mai văzut aşa ceva!” O nouă tulpină de COVID îi intrigă pe cercetători
O tulpină belgiană numită B 1.214 reprezintă în momentul de față aproximativ 4% din cazurile de de coronavirus secvenţiate în Belgia. Chiar dacă această cifră este cu mult în urma tulpinei britanice, cercetătorii sunt intrigați deoarece prezintă o funcţionare inedită a mutaţiilor.
„N-am mai văzut aşa ceva”, a declarat Vincent Bours, şeful laboratorului de analiză şi secvenţiere a SARS-CoV-2 din Liège pentru lesoir.be
Această nouă tulpină de COVID nu se comportă precum celelalte
Conform informațiilor transmise de către specialist pentru sursa menționată, această nouă tulpină de COVID nu se comportă precum celelalte.
Mai precis, se observă de obicei o pierdere a unor fragmente de ADN la copii. Totuși, tulpina belgiană prezintă numeroase adăugiri, spune specialistul, referindu-se la „o inserţie de nouă nucleotide în secvenţa proteinei Spike”.
Nu trebuie să ne îngrijorăm peste măsură
Este demn de menționat că doar 100 de cazuri au fost studiate până în momentul de față.
„În privinţa rezistenţei la vaccinuri, nu avem niciun indiciu. Nu avem vreun argument care să arate că trebuie să ne îngrijorăm peste măsură”, a spus doctorul Emmanuel André, un microbiolog la Universitatea Catolică din Louvain, pentru postul de radio RTB.
B 1.214 nu este, aşadar, clasată în categoria „îngrijorătoare”, ca cele sud-africană, britanică sau braziliană.
Varianta belgiană a fost descoperită în Belgia de către Keith Durkin, un cercetător de la Universitatea din Liege, în ianuarie.
De asemenea, Vincent Bours, şeful laboratorului de analiză şi secvenţiere a noului coronavirus, declară pentru sursa menționată că „ar putea proveni din Africa subsahariană şi ar fi fost adusă la noi de călători”.