Nader Hariri: «Căutăm şi alte oportunităţi în România»

În primul şi singurul său interviu acordat mass-mediei din România, Nader Hariri, managing director al concernului Saudi Oger şi unul dintre moştenitorii averii fostului premier libanez Rafik Hariri, vorbeşte despre investiţiile prezente, dar şi cele viitoare pe piaţa românească. Extrem de tăcut şi foarte serios, tânărul de 32 de ani Nader Hariri a scăpat de lumina reflectoarelor presei, deşi vine în România, la fiecare două-trei luni, de nouă ani, de când datează

În primul şi singurul său interviu acordat mass-mediei din România, Nader Hariri, managing director al concernului Saudi Oger şi unul dintre moştenitorii averii fostului premier libanez Rafik Hariri, vorbeşte despre investiţiile prezente, dar şi cele viitoare pe piaţa românească.

Extrem de tăcut şi foarte serios, tânărul de 32 de ani Nader Hariri a scăpat de lumina reflectoarelor presei, deşi vine în România, la fiecare două-trei luni, de nouă ani, de când datează prima investiţie aici a grupului administrat de familia Hariri. La început, a deţinut o participaţie minoritară la Zapp, reţeaua administrată de Telemobil, companie cumpărată în 1999 de un consorţiu, Inquam, format la acea vreme de producătorul de tehnologie pentru telecomunicaţii Qualcomm şi Omnia Holdings, divizia de investiţii de private equity a Saudi Oger. Treptat, Omnia şi-a majorat participarea la Zapp până la 50%, pentru ca la finele anului trecut să cumpere şi jumătatea pe care o mai deţinea Qualcomm.

„Vin în România încă de pe vremea când te puteai plimba liniştit prin Bucureşti şi am văzut cum a crescut această ţară de la an la an“, spune tânărul director executiv al concernului deţinut de puternica familie libaneză. În acelaşi an în care Saudi Oger a investit în România, Nader Hariri, pe atunci de doar 23 de ani, „se juca“ extrem de serios cu primele sale investiţii în internet şi comunicaţii. Era epoca boomului dot com şi, după lungi negocieri, Omnia Holdings a cumpărat unul dintre cele mai promiţătoare site-uri de comerţ online din Europa. Boo.com. Afacerea era condusă de Nader Hariri şi câte un reprezentant al familiei Benetton şi al lui Bernard Arnault, două nume de rezonanţă în peisajul investiţional european. În aproximativ un an, compania, în care familia Hariri a investit circa 20 de milioane de lire sterline, a dat faliment, fiind unul dintre cele mai răsunătoare eşecuri din perioada respectivă. „Am investit pentru că am crezut, aşa cum cred şi acum, în puterea tehnologiei şi a internetului, iar când eşti un fond de venture capital nu mergi la câştig de fiecare dată. Oricum, a fost vremea prăbuşirii dot com-ului şi am tras o mulţime de învăţămite din afacerea respectivă“, îşi aminteşte Hariri.

În schimb, prima investiţie a grupului în telecom, Zapp, a reuşit să devină o afacere profitabilă. Pe care ambiţiosul tânăr vrea să o transforme, acum, într-una de succes. „Nu am ieşit până acum din nicio ţară în care am investit şi suntem şi aici ca să stăm pe termen lung“, spune el.

Uşor de zis, interesant de urmărit cât de uşor va fi şi de îndeplinit. Zapp a coborât pe locul patru pe piaţa românească în ceea ce priveşte numărul de clienţi, cu toate că, la capitolul venituri şi, mai ales, profit, se află încă pe poziţia a treia, după cum spune tânărul preşedinte al Consiliului de Administraţie. Iar termenul-limită de îndeplinire a condiţiilor licenţei 3G pe care Zapp a câştigat-o anul trecut – 30 iunie – se apropie vertiginos. Operatorul trebuie să implementeze noua infrastructură, care contrar a ceea ce s-a anunţat până acum, nu va fi tot CDMA-2000, ci HSDPA în banda de frecvenţă de 2100 MHz, similară cu cea a Orange şi Vodafone. „Am luat recent hotărârea de a schimba tehnologia şi de aceea nu am comunicat încă acest lucru“, spune Nader Hariri. Acest lucru înseamnă însă că, până de curând, compania nici nu a făcut paşi prea importanţi în implementarea noii reţele, aşadar, vom avea de-a face cu una dintre cele mai rapide extinderi în teritoriu, pentru că operatorul trebuie să finalizeze o reţea 3G care să acopere 19 oraşe până la jumătatea anului. „Vreau să le transmit celor care mizează pe faptul că nu vom fi gata la timp că au făcut un pariu greşit de la bun început“, spune, încrezător în forţa pe care o are în spate, Nader Hariri. „Zapp va beneficia de suport 100% din partea Saudi Oger“.

Pornit ca o companie de construcţii, fondată de Rafik Hariri în urmă cu aproape 40 de ani, grupul deţine astăzi acţiuni de cinci miliarde de dolari doar în sectorul bancar. Fostul prim- ministru al Libanului a lăsat moştenitorilor săi, care deţin Saudi Oger, o avere estimată de Forbes la peste 16,5 miliarde de dolari. Mai mult, spune tânărul Hariri, grupul, care deţine prin Oger Telecom operatorul Turk Telecom şi are operaţiuni în Liban, Arabia Saudită şi Africa de Sud care însumează peste 35 milioane de clienţi, caută să se extindă în telecom în Europa de Est. În acest context, ar fi putut oferta achiziţia celor 20% din OTE adjudecate de Deutsche Telekom, însă „Oger Telecom are un management independent şi, probabil, acesta nu a considerat oportună o astfel de investiţie“.

Unul dintre punctele forte pe care mizează grupul, inclusiv la Zapp Holdings, care deţine cele două reţele cu acelaşi nume din România şi Portugalia, este parteneriatul strategic cu producătorul chinez de echipamente ZTE, care, dincolo de furnizarea de tehnologie, poate deschide multe uşi.

Totuşi, afacerea din România rămâne o provocare pentru tânărul manager. Va continua Zapp să rămână un jucător de nişă, care „se adresează companiilor mici şi mijlocii şi profesioniştilor cu nevoi intense de comunicare“, aşa cum s-a poziţionat până acum? Din intenţia, reconfirmată şi de Nader Hariri, de a lansa şi servicii pre-pay pentru voce, se pare că nu. Strategia companiei prevede că serviciile de voce vor rămâne pe vechea structură, CDMA-2000 în banda de 450 MHz, în timp ce noua reţea 3G va fi folosită doar pentru serviciile de date. Aşadar, Zapp se poate confrunta din nou cu o lipsă a unei game extinse de telefoane mobile adaptate segmentului de utilizatori de servicii pre-pay, care caută telefoane de marcă, dar ieftine. „Ei bine, vom avea câteva surprize la acest capitol, la care lucrăm cu furnizorii noştri de echipament. Din păcate, Nokia nu produce pentru banda de frecvenţă de 450MHz, dar partenerii noştri au o experienţă îndelungată deja“, promite Hariri. Totuşi, costurile operării, practic, a două reţele în paralel, una pentru voce şi una pentru date, sunt mai mari. Logic ar fi ca operatorul să migreze toate serviciile pe noua infrastructură, însă Hariri spune că „acest lucru nu se va întâmpla într-un viitor predictibil. Totul depinde de cum se va dezvolta tehnologia; în momentul actual, sunt tot mai multe terminale pe piaţă care combină cele două tehnologii, aşa că utilizatorul, de fapt, nu va sesiza în ce reţea se află“. Aceasta şi pentru că planurile noului management al Zapp includ şi modernizarea actualei reţele la un nivel care să permită o viteză de transmisie a datelor şi mai mare.

Interesant e faptul că Zapp îşi propune să rămână pe profit, în ciuda costurilor asociate implementării noii reţele la un nivel tehnologic comparabil cu cel al concurenţei, a necesităţii de a reactiva dealerii la nivel de teritoriu şi a extinde punctele de prezenţă precum şi a cheltuielilor de marketing şi publicitate asociate lansării de noilor servicii 3G. Costurile estimate ale unei reţele de acest tip, pentru acoperirea prevăzută de licenţă, se situează în jurul a 150 de milioane de euro, iar pentru promovarea serviciilor compania va avea nevoie de un buget comparativ cu cel al competitorilor, adică aproximativ 10 milioane de euro. O modalitate de a reduce din costurile dezvoltării reţelei este împărţirea infrastructurii cu alţi operatori, după modelul dezvoltat deja de Orange şi Vodafone, iar Zapp, după spusele noului preşedinte al Consiliului de Administraţie, caută deja parteneri în acest sens.

Sumele amintite nu sunt însă singurii bani pe care familia Hariri pare să îi fi rezervat pentru România. „Strategia noastră este întotdeauna aceea de a intra pe o piaţă pe unul din sectoarele în care investim, după care ne extindem şi pe celelalte“, explică Nader Hariri. Iar celelalte înseamnă sectorul bancar şi de real estate şi construcţii, afacerile tradiţionale ale Saudi Oger. „Căutăm în mod activ asemenea oportunităţi pe piaţa românească“, mărturiseşte tânărul om de afaceri. Dar dacă vine vorba de sectorul bancar, în care piaţa românească este deja invadată de multe nume destul de mari, pe lângă jucătorii locali, ar fi oportună intrarea a încă unui jucător? Probabil că familia Hariri ar trebui să cumpere o bancă pentru a intra pe piaţa autohtonă. „Doar una?!“, replică, uşor amuzat, Nader Hariri.

Acesta regretă însă că nu a profitat până acum de climatul favorabil investiţiilor imobiliare în România. Însă, nu crede că piaţa se confruntă cu un bubble. „După părerea mea, economia românească creşte pe baze foarte solide, iar după intrarea în Uniunea Europeană preţurile proprietăţilor vor trebui să se alinieze la un nivel european. Sigur, probabil că o stagnare temporară a acestora va putea să apară la atingerea unui anumit prag, dar pe termen lung preţurile nu vor scădea, ci vor creşte cu siguranţă“, anticipează Hariri oportunitatea unor astfel de investiţii.

Când vine vorba de investiţii personale, nepotul fostului premier libanez se arată prudent. „Investesc tot în ceea ce cunosc cel mai bine, adică în telecom, imobiliare şi sectorul financiar-bancar“, spune el. Nu îi place să vorbească însă despre averea personală şi spune că câştigă suficient cât să trăiască în mod confortabil. Ceea ce înseamnă şi câte o ieşire la schi – pare să fie o modă printre investitorii în telecom – sau la scufundări subacvatice. Mai ales că nu mai face câte 50 de călătorii de afaceri pe an. „După asasinarea primului-ministru Rafik Hariri, programul meu s-a schimbat drastic, iar îndatoririle îmi cer să stau mai mult acasă, la Beirut“.
Am fi vrut să insistăm asupra acestei teme, dar una din condiţiile acceptării interviului a fost să nu vorbim despre politică…

ÎNCREDERE Probabil că familia Hariri ar trebui să cumpere o bancă pentru a intra pe piaţa de profil autohtonă. „Doar una?!“, replică, uşor amuzat, Nader Hariri.

ANTICIPARE „Probabil că o stagnare temporară va putea să apară la atingerea unui anumit prag, dar pe termen lung preţurile proprietăţilor imobiliare nu vor scădea, ci vor creşte cu siguranţă.“

ÎNCEPUTURI Zapp a fost înfiinţată în 1999, prin preluarea companiei Telemobil de către Inquam, care, la rândul ei, era deţinută majoritar de producătorul american de tehnologie Qualcomm. Omnia Holdings, divizia de investiţii de private equity a Saudi Oger, deţinea 20% din acţiuni.

PIAŢA Operatorul s-a impus pe piaţa autohtonă ca un jucător de nişă care oferea servicii de internet mobil de mare viteză. Păstrând însă această nişă, Zapp a acumulat doar 500.000 de clienţi în nouă ani, iar acum competiţia oferă servicii de date la nivel comparabil.

REZULTATE În 2006, Zapp a obţinut un profit net de 49,5 milioane de lei (15 milioane de dolari) la o cifră de afaceri de 348,67 milioane de lei (125 milioane de dolari), cu 0,37% mai mult faţă de 2005.

Povestea Saudi Oger, sau averea familiei Hariri

Rafiq Bahaeddine Al-Hariri s-a născut în 1944 într-o familie modestă de musulmani suniţi în portul libanez Sidon, având o soră, Bahia, şi un frate, Shafic. După şcoala generală şi liceul absolvite în oraşul natal, a urmat cursurile universităţii arabe din Beirut. După ce a fost profesor, a plecat în 1965 în Arabia Saudită pentru a lucra în construcţii.

Patru ani mai târziu înfiinţează propria sa companie de profil, Ciconest, iar zece ani mai târziu, în 1979, după ce a reuşit să acumuleze, în scurt timp, o avere însemnată, cumpără cea mai mare companie de construcţii din Arabia Saudită, Saudi Oger. Se reîntoarce la începutul anilor ‘80 în Liban, unde îşi începe ascensiunea ca om politic. Între 1992 şi 1998, ajunge prim ministru şi demarează un amplu plan de reconstrucţie a ţării, măcinată de război civil.

Al doilea mandat de premier al Libanului, pentru Rafik Hariri se desfăşoară între 2000 şi 2004, când demisionează. Este asasinat în urma exploziei a circa o tonă de TNT, declanşată, se pare, de un sinucigaş, motivele rămânând necunoscute. A lăsat familiei o avere estimată la acea vreme de Forbes la 16,5 miliarde de dolari. Şase din membrii familiei sunt prezenţe constante în topul revistei americane, averea lor totalizând, anul trecut, peste 11 miliarde de dolari. Printre aceştia şi Saad Hariri, actualul preşedinte al Saudi Oger, care este fiul lui Rafik şi unchiul lui Nader. Una din nepoatele fostului premier, Hind Hariri, a fost declarată cel mai tânăr miliardar din lume, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari.

Între timp, concernul pe care Rafik Hariri l-a înfiinţat a ajuns unul dintre cei mai importanţi jucători în economia Orientului Mijlociu. Majoritatea investiţiilor grupului se regăsesc azi tot în sectorul construcţiilor, unde are peste 40.000 de angajaţi, şi în imobiliare. Saudi Oger deţine acţiuni în valoare de cinci miliarde de dolari la bănci, este, cu 20% din acţiuni, cel mai mare investitor la Arab Bank, instituţie prezentă în 29 de ţări, deţine 100% din banca libaneză Med Bank şi o participare minoritară la Saudi Investment Bank.

Cea mai importantă investiţie în telecomunicaţii se desfăşoară sub cupola Oger Telecom, care deţine 55% din acţiunile fostului monopolist turc Turk Telecom, pentru care a plătit 6,55 miliarde de dolari, restul de 45% din acţiuni fiind deţinute încă de stat. La rândul său, Turk Telecom deţine 81,1% din acţiunile operatorului mobil Avea. În Africa de Sud, deţine 75% din acţiunile reţelei de telefonie mobilă Cell C. De asemenea, mai deţine şi 95% din Cyberia, furnizor de servicii de telefonie în Arabia Saudită, Liban şi Iordania.

Capital – Editia nr.15, data 16 aprilie 2008