Sâmbătă, 18 iulie, se împlinesc 44 ani de când Nadia Comăneci a luat prima notă de 10 la Olimpiada de la Montreal. Fosta campioană intră acum în istoria orasului său natal, Oneşti, care a ales să îi recunoască meritele printr-un gest spectaculos.
Nadia s-a născut pe 12 noiembrie 1961, la Oneşti, în judeţul Bacău.
Elena Pascu, consilier local din acest oraş, a dezvăluit, în exclusivitate pentru InfoActual, că a reuşit să ducă la bun sfârşit un proiect de suflet, pentru a cinsti numele Nadiei Comăneci. Ziua în care marea sportivă a luat primul 10 din istoria gimnasticii, 18 iulie, va deveni Ziua Oneştiului.
“Oneştiul trebuie să cinstească numele acestei mari campioane și să îi recunoască meritele”
“Am reușit astăzi să fac un lucru pe care mi-l doream de mult pentru Onești. Am propus Consiliului Local stabilirea datei de 18 iulie pentru a fi Ziua Oneștiului. De ce 18 iulie? Pentru că pe 18 iulie 1976, oneşteanca Nadia Comăneci, Pasărea Măiastră a Gimnasticii Mondiale, a luat prima notă de 10 la olimpiada de la Montreal.
O întreagă lume știe că Oneştiul este sinonim cu gimnastica. Așa am pătruns noi, oneştenii în lume și tot așa vrem să continuăm a fi cunoscuți.
Știm cu toții că istoria Oneștiului evoluează marcată de două legende: cea dintâi fiind consemnată în analele istoriei naționale, stând ca mărturie stejarul din altarul Bisericii de la Borzești, că fiind începutul locului unde s-a născut și a copilărit Ștefan cel Mare, iar cea modernă, din care am trăit câte o frântură cu mândrie și sfințenie fiecare dintre cei prezenți, întrucât s-a născut odată cu orașul: Nadia Comăneci – fata care a sfidat legile gravitației, care a învins computerul și care a scris istoria gimnasticii mondiale.
Apariția Nadiei și performanța ei inegalabilă au făcut să revoluționeze gimnastică mondială, câștigarea de trei ori consecutiv a titlului de campioană europeană absolută, performanțele ei excepționale, personalitatea și celebritatea dobândite i-au determinat o popularitate legendară.
Timpul nu a estompat cu nimic strălucirea ei. Cu măiestria și tehnica aproape de neconceput pentru un copil de 14 ani, Nadia ne-a „obligat” într-un anumit fel să ducem mai departe ceea ce ea a început, încercând, fiecare dintre noi, prin muncă, ambiție, perseverență și experiență, să o reprezentăm și să-i ducem numele cu mândrie mai departe.
Numele Nadiei Comăneci a înconjurat lumea și a dat Oneștiului valoarea unui oraș al unei mari campioane. Oneştiul are onoarea de a fi orașul natal al Reginei Gimnasticii Mondiale și acest lucru trebuie transmis și generațiilor viitoare. Oneştiul trebuie să cinstească numele acestei mari campioane și să îi recunoască meritele. Acest proiect este doar începutul unei noi perioade pentru Onești, este momentul redării identității!”, a declarat consilierul Elena Pascu pentru infoactual.ro.
“Atunci când am călătorit în afară, menționarea numelui Nadiei ne-a apropiat de cetățenii acelei țări”
”Am fost încântat să aflu de această decizie. Sportul este unul dintre cei mai buni ambasadori, personalități sportive din diverse discipline sportive au ajuns să fie identificați cu țara din care provin, așa este Nadia pentru România și Onești. Pentru mulți dintre noi, atunci când am călătorit în afară, menționarea numelui Nadiei ne-a apropiat de cetățenii acelei țări, dialogul devenind rapid unul cald”, spune şi Virgil Munteanu, reprezentantul Fundaţiei Nadia Comăneci.
Acesta a mai adăugat că ziua de 18 iulie, care va fi de acum și a Oneștiului, este simonimă cu performanța și valorile sportive: spirit de echipa, solidaritate, toleranță, fair play. În aceste valori oneştenii cred și își educă copii. Prin evenimentele care vor fi organizate în fiecare an cu ocazia zilei orașului se va putea întări acest mesaj al identității locale, oneştenii având și multe alte personalități care au făcut performanță în domeniile lor de activitate și cu care se pot mândri.