Datorită unei noi industrii, numită nanorobotică, și a unor roboți cât o miliardime dintr-un metru - nanoboții, oamenii s-ar putea vindeca de boli care sunt cosiderate acum incurabile.
Potrivit Sciencefocus, nanoboți fabricați din ADN, care pot lupta împotriva cancerului și sunt de 20.000 de ori mai mici decât lățimea unui fir de păr uman, ar putea fi folosiți, într-o zi, pentru tratarea tumorilor, a constatat un studiu pe șoareci efectuat la Universitatea din Montréal (UdeM).
O echipă de experți de la UdeM, condusă de prof. Alexis Vallée-Bélisle, a venit cu o soluție uimitoare, utilizând nanotehnologia bio-inspirată. Ei au construit nanoroboți din ADN, care imită capacitatea transportatorilor de proteine din organismele vii de a duce rezerve precise de molecule specifice către anumite părți ale corpului. Nanoboții pot consuma microbi, pot livra oxigen sau agenți de coagulare și pot repara celule.
Echipa a dezvoltat două tipuri de nano-transportatori ADN
Unii sunt simple mașinării moleculare care pot să se miște prin fluxul sanguin datorită unui rotor format din câțiva atomi, în timp ce alții se pot desface asemenea unui origami, pentru a furniza o anumită substanță atunci când își ating ținta.
Echipa a dezvoltat două tipuri de nano-transportatori ADN: unul pentru a transporta chinină (un medicament utilizat în mod obișnuit pentru a trata malaria) și unul pentru a transporta doxorubicină, un medicament utilizat în prezent pentru tratarea cancerului de sân și a leucemiei.
Ce au descoperit oamenii de știință
În experimentele efectuate pe șoareci folosind nanotransportatorul de doxorubicină, aceștia au reușit să mențină medicamentul în sânge de 18 ori mai mult decât metodele convenționale de livrare și să împiedice scurgerea acestuia în alte organe, precum inima, plămânii și pancreasul.
De asemenea, șoarecii supuși experimentului au rămas mai sănătoși decât cei tratați folosindu-se metode convenționale și nu au suferit o pierdere în greutate – un efect secundar comun al chimioterapiei. Acest succes inițial este considerat de bun augur pentru viitor în tratamentul cancerului și al altor boli, susți autorii cercetării.
Ar crește eficiența medicamentelor și ar reduce efectele secundare
„Deocamdată, am demonstrat principiul de funcționare a acestor nanotransportatori pentru două medicamente diferite. Datorită programabilității ridicate a chimiei ADN-ului și proteinelor, acum se pot proiecta acești transportatori pentru a furniza cu precizie o gamă largă de molecule terapeutice”, a spus Vallée-Bélisle.
Astfel de nanotransportatori pot fi dezvoltați pentru a livra medicamente în alte locații specifice din organism și pentru a maximiza prezența medicamentului în tumori. „Acest lucru ar îmbunătăți semificativ eficiența medicamentelor și ar reduce efectele secundare ale acestora”, a sublniat profesorul.
În 2018, oamenii de știință de la University of East Norwich au reușit să folosească nanoboții pentru a livra medicamentele necesare direct celulelor canceroase, un pas foarte important în tratarea cancerului fără efectele devastatoare ale chimioterapiei.