"Probabil că informarea privind titlurile de stat nu a ajuns până la omul din sate. Probabil că şi acest aspect trebuie corectat data viitoare, să avem o campanie mult mai intensă, cu ceva mai mult timp înaintea emisiunii. Băncile, la fel, cred că, la rândul lor, trebuie să îşi facă mai bine temele în sensul promovării instrumentului şi al unei informări mai bune în toată reţeaua de unităţi. (…) Acum vom intra într-o perioadă de evaluare, să vedem ce poate fi îmbunătăţit, după care vom veni cu o strategie privind emisiunile viitoare", a mai spus Ştefan Nanu, cu ocazia începerii tranzacţionării, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a titlurilor de stat pentru populaţie emise de MFP.
Întrebat dacă ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a cumpărat titluri de stat, secretarul de stat în MFP, Enache Jiru, a declarat că, cel mai probabil, acesta nu a cumpărat.
"Cred că nu, pentru a evita orice conflict de interese. Dar, întrebarea trebuie să o adresaţi dânsului", a spus Jiru.
Populaţia a cumpărat titluri de stat de 65 de milioane de lei în cadrul emisiunii cu o valoare totală de 100 de milioane de lei derulată în perioada 8 – 19 iunie 2015, iar dobânda a fost stabilită la 2,15% pe an. Instituţia precizează că a alocat integral suma subscrisă.
Emisiunea de titluri de stat, prima din ultimii 10 ani destinată populaţiei, a fost subscrisă de un număr total de 1.236 investitori iar cea mai mare cerere s-a înregistrat în Bucureşti (46,13%).
Titlurile de stat pentru populaţie sunt tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti începând cu data 26 iunie 2015.
Valoarea programului, denumit Fidelis, a fost de 100 de milioane de lei, cu posibilitatea majorării, iar valoarea nominală a unui titlu de stat a fost de 1.000 de lei. Scadenţa emisiunii este la 2 ani. AGERPRES