Directorul general al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), Narcis Neaga, într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Capital, a precizat că, deși este afectat bugetul companiei după rectificarea bugetară, proiectele si licitațiile în derulare au asigurată sursa de finanțare. Șeful CNADNR a explicat că rectificarea bugetară înseamnă un minus de aproximativ 1,4 miliarde de lei, bani necheltuiți după rezilierea a 11 contracte, o mare parte dintre ele finanțate din bani europeni, în perioada 2014-2015. Narcis Neaga speră să atragă finanțările nerambursabile prin decontarea unor proiecte finalizate pe bani de la buget sau împrumuturi bancare.
Capital: Câți bani s-au tăiat din bugetul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România la rectificarea bugetară?
Narcis Neaga: Nu se blochează niciun proiect, nu este blocată nicio licitație din cauza rectificării bugetare. Așteptăm publicarea în Monitorul Oficial, rectificarea bugetară înseamnă necheltuirea a circa 1,4 miliarde de lei pentru nederularea a 11 contracte si neacordarea unor avansuri în cadrul unor contracte noi încheiate. Această rectificare vine după rezilierea a 11 contracte, în perioada 2014-2015. Impactul rezilierii contractelor este de aproximativ 1,3 miliarde de lei, noi nu am reușit să cheltuim aproximativ 1,4 miliarde de lei pentru că s-au reziliat aceste contracte. Chiar dacă firmele nu au muncit, aceste 11 contracte ar fi putut genera alte pierderi Companiei Naționale de Autostrăzi. Aproximativ 85% din finanțarea acelor 11 contracte era din fonduri europene. Nu s-a tăiat niciun leu pentru proiectele aflate în derulare sau în pregătire.
Capital: În primul semestru al acestui an, câți bani a atras CNADNR din fondurile POS-T 2007-2013?
Narcis Neaga: În primele șase luni ale acestui an am atras circa 182 milioane de lei, față de 230 milioane de lei în perioada similară a anului trecut. Diferența de aproximativ 50 milioane de lei, reprezintă avansuri pentru contracte. Noi am avut la dispoziție circa 2,2 miliarde de euro prin POS-T 2007-2013. Am cheltuit aproximativ 1,5 miliarde de euro, avem la dispoziție încă aproximativ 700 milioane de euro. Activitatea firmelor începe în luna aprilie, grosul deconturilor vine abia din august-septembrie. Anul trecut, în perioada ianuarie-iunie am decontat circa 230 milioane de lei. În luna octombrie, valoarea totală a plăților a fost de circa 335 milioane de lei. În decembrie 2014, am reușit să decontăm facturi în valoare totală de aproximativ 780 milioane de lei.
Capital: Câți bani va pierde România din calendarul financiar 2007-2013 pe partea de infrastructură rutieră?
Narcis Neaga: Cheltuirea a circa 1,5 miliarde de euro din 2,2 miliarde de euro, prin POS-T 2007-2013, înseamnă aproximativ 66% fonduri cheltuite. Au rămas 700 milioane de euro, bani ce urmează să fie atrași prin contractele aflate în derulare. Pentru atragerea celor aproximativ 700 milioane de euro Comisia Europeană permite decontarea unor proiecte deja plătite și recepționate de Compania Națională de Autostrăzi cum ar fi DN 29 Suceva-Botoșani sau DN 14 Sibiu-Mediaș-Sighișoara. Pentru decontarea acestor lucrări finanțate din bani de la buget sau instituții financiare trebuie să fie respectate anumite condiții de eligibilitate. Reabilitarea drumurilor naționale sau europene, etapa V sau VI, le vom analiza și apoi vom prezenta contractele Comisiei Europene. De asemenea, Comisia Europeană permite fazarea proiectelor aflate în derulare și care nu se finalizează la sfârșitul anului 2015. La sfârșitul anului 2012 aveam 26% grad de absorbție, la finele anului 2014 am urcat la 66%, sperăm să cheltuim cel puțin 90% din cei 2,2 miliarde de euro. În ziua de 30 noiembrie știm cât este gradul de absorbție, atunci este ultima zi în care primim ultimele facturi pentru decont.
Capital: Cu ce bani veți repara autostrada București-Constanța, mă refer la tronsonul București-Fundulea?
Narcis Neaga: Avem bani în buget pentru întreținerea autostrăzii București-Constanța. În luna martie am demarat licitația pentru lucrările de întreținere pe tronsonul București-Fundulea, procedura este contestată și am primit decizie din paretea CNSC de reevaluare a ofertelor. Luna viitoare vom anunța câștigătorii lucrării de întreținere a tronsonului de autostradă București-Fundulea.
Capital: Aveți bani pentru întreținerea drumurilor și autostrăzilor?
Narcis Neaga: După reașezarea bugetară avem alocate suplimentar fonduri de 326 milioane de lei pentru întreținere. Zilele acestea am demarat licitațiile pentru achiziția de utilaje proprii pentru reciclarea in situ. Prin această metodă vom lucra mai repede, mai ieftin și mai bine. În perioada următoare, demarăm licitațiile pentru achiziția utilajelor de întreținere.
Compania Națională de Autostrăzi nu a mai cumpărat utilaje de întreținere de 16 ani. Acum cumpărăm utilaje pentru întreținere și mașini pentru marcaje. Avem aproximativ 100 de freze și utilaje speciale de intervenție.