NASA a lansat sâmbătă, după două amânări din cauza condiţiilor meteorologice şi a unei defecţiuni tehnice, primul satelit pentru monitorizarea umidităţii din sol la nivelul întregii planete, satelit ce va permite formularea de prognoze cu o acurateţe mai bună în ceea ce priveşte atât perioadele de secetă cât şi pericolul de inundaţii, conform AFP.
Racheta Delta 2, aparţinând companiei United Launch Alliance, care transportă satelitul SMAP (Soil Moisture Active Passive Mission), a fost lansată de la baza militară Vandenberg, în California, la ora 14:22 GMT.
Lansarea a fost prevăzută iniţial pentru joi 29 ianuarie, dar a fost amânată, în primă instanţă din cauza vântului puternic, fiind reprogramată pentru vineri. NASA a anunţat vineri că lansarea a mai fost amânată pentru o zi, de această dată motivul fiind legat de necesitatea unei reparaţii tehnice minore la racheta Delta 2.
SMAP este dotat cu un radiometru şi un radar care vor efectua măsurători foarte precise ale conţinutului de apă din sol. Cu datele obţinute se va realiza o hartă de înaltă rezoluţie, pe baza căreia se vor putea prognoza mai bine riscurile de inundaţii şi secetă.
Sistemul SMAP va oferi măsurători ale umidităţii la suprafaţa solului şi în sol, înconjurând globul o dată la 2 – 3 zile. Măsurătorile realizate de SMAP la suprafaţă vor fi completate de modele hidrologice şi vor fi utilizate pentru a înţelege procesele care corelează circuitele apei, energiei şi carbonului, pentru a estima fluxurile globale ale apei şi energiei la suprafaţa Terrei, pentru a cuantifica fluxul real de carbon în zonele boreale, pentru a îmbunătăţi prognozele meteorologice şi pentru a creşte acurateţea sistemelor de alertă în caz de inundaţii sau de secetă prelungită.
Satelitul SMAP va transmite date pentru o perioadă de cel puţin 3 ani, iar aceste date vor fi făcute publice în arhivele NASA.
Radarul satelitului SMAP foloseşte antena pentru a transmite microunde spre Pământ şi recepţionează semnalul deviat înapoi de acestea. Microundele pătrund câţiva centimetri în sol până sunt deviate, iar modificările înregistrate în proprietăţile electrice ale acestora oferă indicaţii cu privire la umiditatea din sol şi dacă solul este sau nu îngheţat.
Analiza combinată a semnalelor radar şi de radiometrie le va permite oamenilor de ştiinţă să obţină date de o acurateţe fără precedent în acest domeniu. SMAP este cea de-a cincea misiune ştiinţifică din seria NASA Earth lansată în ultimele 12 luni.
SURSA: Agerpres