NASA a reușit imposibilul încă din prima zi a anului 2019 după ce a atins imposibilul visat de oamenii de știință de zeci de ani.
Reprezentanții NASA au anunțat că sonda New Horizons a survolat în prima zi a anului 2019 cel mai îndepărtat obiect ceresc studiat vreodată de om, Ultima Thule, vestigiu îngheţat de la formarea Sistemului Solar, a anunţat Alan Stern, directorul ştiinţific al misiunii.
Ultima Thule, descoperită în 2014 de telescopul Hubble, se află la aproximativ 6,4 miliarde de kilometri de Pământ, în centura Kuiper, un disc cosmic uriaş care datează din epoca formării planetelor, și e de 100 de ori mai mică decât planeta pitică Pluto. Oamenii de ştiinţă speră că observarea ei va contribui la o mai bună înţelegere a modului în care s-a format Sistemul Solar. Acum este doar o chestiune de timp pentru ca datele să ajungă (pe Terra)’, a spus John Spencer, om de ştiinţă de la Southwest Research Institute.
Misiunea nu este însă lipsită de pericole. New Horizons călătoreşte prin univers cu 51.500 de kilometri pe oră, viteză la care, dacă s-ar ciocni cu un obstacol mic chiar şi cât un bob de orez, ar putea fi distrusă instantaneu. Este frontiera astronomiei’, a subliniat cercetătorul Hal Weaver, de la Universitatea Johns Hopkins. Am atins, într-un final, limitele sistemului solar’, spune acesta cu entuziasm. Aceste corpuri sunt acolo de la începuturi şi credem că nu s-au schimbat. Vom verifica’.
Citeşte întreaga ştire: NASA a reușit să ia probe de pe cel mai îndepărtat obiect ceresc: ”Am atins limitele sistemului solar!”