NASA avertizează: O furtună solară masivă, cu o viteză de 2 milioane km/h, se îndreaptă spre Pământ VIDEO

furtuna solara

SURSA FOTO: Dreamstime

O furtună solară de proporții este pe cale să lovească Pământul în acest weekend, după o erupție masivă generată de o pată solară activă. Potrivit NASA, vântul solar va atinge viteze de peste 2 milioane de kilometri pe oră și ar putea provoca pene de curent, întreruperi ale comunicațiilor prin satelit și daune rețelelor electrice.

Furtună solară extremă săptămâna aceasta

Pata solară AR3842 – o zonă întunecată cu câmpuri magnetice puternice și în creștere rapidă pe suprafața Soarelui – a erupt pe 1 octombrie 2024, generând a doua cea mai puternică erupție din ultimii cinci ani. NASA a anunțat că această furtună solară uriașă va lovi Pământul, iar vântul solar va interacționa cu câmpul magnetic al planetei la viteze de peste 2 milioane de kilometri pe oră în weekend.

Pământul se pregătește pentru o furtună geomagnetică extremă săptămâna aceasta, după ce o erupție solară masivă îndreptată spre planeta noastră va ajunge între 4 și 5 octombrie 2024. Aceasta ar putea provoca pene de curent, întreruperi ale undelor radio, probleme în comunicațiile prin satelit și deteriorarea rețelelor electrice, conform  Daily Mail.

Observațiile NASA au indicat că furtuna solară recentă a fost una de proporții colosale, fiind clasificată ca o erupție de clasa X 7.1. Trebuie subliniat că clasa X reprezintă cele mai puternice erupții solare, capabile să provoace întreruperi radio la nivel global și să afecteze grav sateliții, navele spațiale și rețelele electrice.

După clasa X, în ordine descrescătoare a severității, urmează clasele M, C și B. Fiecare clasă este împărțită la rândul său pe o scară mai fină, de la unu la nouă, care indică intensitatea exactă a erupției.

Ce sunt erupțiile solare

Erupțiile solare sunt explozii masive de radiație, cauzate de eliberarea energiei magnetice asociate cu petele solare, fiind cele mai puternice fenomene explozive din sistemul solar.

Aceasta a fost a doua cea mai intensă erupție solară de la începutul celui de-al 25-lea ciclu solar, care a debutat în decembrie 2019. Ciclul solar este un proces de aproximativ 11 ani, marcat de fluctuațiile activității Soarelui, influențate de câmpul său magnetic. În timpul maximului solar, activitatea solară este la apogeu, așa cum se întâmplă în prezent, în timp ce în minimul solar, activitatea este mult redusă.

Cea mai intensă erupție din acest ciclu solar a avut loc în luna mai, când o explozie de clasă X8.9 a izbucnit la suprafața Soarelui. Erupția de marți a trimis radiații prin magnetosfera Pământului, ionizând atmosfera superioară și provocând o întrerupere temporară a comunicațiilor radio pe o vastă zonă deasupra Oceanului Pacific, inclusiv Hawaii.

De asemenea, a fost emisă o ejecție de masă coronală (CME) îndreptată spre Pământ, deplasându-se cu viteze de sute de kilometri pe secundă. NASA anticipează că acest val de radiație solară va ajunge pe Terra în cursul weekendului, conform informațiilor de la Spaceweather.

Cum ne afectează furtunile solare

Atunci când CME-urile interacționează cu magnetosfera Pământului – zona din jurul planetei dominată de câmpul său magnetic – pot provoca perturbări semnificative, cunoscute sub denumirea de furtuni geomagnetice. Aceste furtuni pot genera aurore spectaculoase vizibile la latitudini neobișnuit de joase (30-40 de grade), iar în acest weekend ar putea avea loc astfel de fenomene. Cu toate acestea, asemenea erupțiilor solare, furtunile geomagnetice pot duce la întreruperi radio, afecta comunicațiile prin satelit și cauza avarii în rețelele electrice.

Impactul furtunii va varia

Impactul furtunii va varia în funcție de intensitatea acesteia. Furtunile geomagnetice sunt clasificate pe o scară de la G1 (minore) la G5 (extreme), iar cele mai severe sunt mai rare, dar pot genera aurore mai extinse și afecta infrastructura Pământului într-o măsură mai mare.

Specialiștii de la NOAA au emis o avertizare de furtună geomagnetică, cu intensitate de la G1 la G3, pentru perioada 3-5 octombrie, iar impactul maxim al CME-ului este preconizat pentru sâmbătă. Conform datelor furnizate de NOAA, în acea zi viteza vântului solar care va interacționa cu Pământul va depăși 2,1 milioane de kilometri pe oră (peste 600 km/s).

Activitatea solară a intrat în maximul solar

Activitatea solară din această săptămână confirmă faptul că Soarele a intrat în maximul solar, perioada din ciclul său de 11 ani în care activitatea atinge un punct culminant. Inițial, cercetătorii au anticipat că maximul solar va începe în jurul lunii iulie 2025. Cu toate acestea, creșterea rapidă a activității solare din 2024 a arătat că acest vârf va avea loc mult mai devreme decât s-a estimat inițial, determinând experții să își actualizeze prognozele.

De la începutul acestui an, Soarele a produs deja 41 de erupții solare de clasa X, un număr mai mare decât totalul ultimilor nouă ani, conform spaceweather.com. În mod normal, doar aproximativ 10 erupții de acest tip apar într-un an obișnuit. Având în vedere că maximul solar ar putea continua pentru cel puțin încă un an, ne putem aștepta la erupții solare mult mai intense, ejecții de masă coronală (CME) și furtuni geomagnetice care vor afecta Pământul până în 2025.

Soarele a înregistrat deja 41 de erupții solare de clasa X

Până acum, în acest an, Soarele a înregistrat deja 41 de erupții solare de clasa X, un număr care depășește totalul din ultimii nouă ani combinați, conform spaceweather.com. În mod obișnuit, într-un an mediu, apar doar aproximativ 10 erupții de clasa X. Având în vedere că maximul solar ar putea continua pentru cel puțin încă un an, ne putem aștepta la erupții solare mult mai intense, ejecții de masă coronală (CME) și furtuni geomagnetice care ar putea afecta Pământul în 2025.