Cea mai puternică rachetă din lume, SLS, a decolat miercuri pentru prima dată din Florida, pentru o misiune care marchează marele debut al programului american de întoarcere pe Lună, Artemis.
Pentru acest zbor de testare lansat la 50 de ani de la ultimul zbor al programului Apollo, capsula Orion, fără astronauţi la bord, nu va ateriza pe Lună, dar se va aventura până la 64.000 km în spatele acesteia, un record pentru o navă spaţială care poate transporta echipaj uman.
Scopul acestei misiuni Artemis 1, programată să dureze puţin peste 25 de zile, este de a verifica dacă această nouă rachetă este capabilă să transporte un echipaj pe Lună în următorii câţiva ani.
Călătoria va dura 26 de zile
Capsula Orion va avea nevoie de aproximativ 10 zile pentru a ajunge la Lună, unde va petrece câteva săptămâni pe ceea ce se numește „orbită retrogradă îndepărtată”, care echilibrează atracția gravitațională a Pământului și a Lunii și nu necesită mult combustibil pentru a fi menținută.
În timp ce se va învârti în jurul Lunii, va captura imagini ale Pământului și ale satelitului său – inclusiv una asemănătoare cu fotografia emblematică „Răsăritul Pământului” realizată în timpul misiunii Apollo 8 – și va colecta date despre radiațiile spațiale, astfel încât oamenii de știință să poată afla mai multe despre potențialele riscuri pentru sănătatea astronauților în timpul călătoriilor prelungite dincolo de atmosfera protectoare a Pământului.
La sfârșitul lunii noiembrie, Orion va părăsi această orbită și se va deplasa la aproape 64.000 de kilometri dincolo de Lună – cea mai îndepărtată distanță atinsă vreodată de o navă spațială capabilă să transporte oameni – înainte de a trece din nou pe lângă ea în drum spre Pământ la începutul lunii decembrie.
Călătoria sa de 26 de zile se va încheia atunci când se va prăbuși cu parașutele în apele Oceanului Pacific, la aproximativ 80 de kilometri de coasta San Diego, probabil pe 11 decembrie.
Planurile programului Artemis
Misiunea se dorește a fi prima din mai multe altele, toate făcând parte din ambițiosul program al NASA de a se întoarce pe Lună. La mijlocul anului 2024, Artemis 2 va transporta patru astronauți la bordul lui Orion în timp ce va efectua o manevră similară în jurul Lunii.
Apoi, în 2025 sau 2026, Artemis 3 va aduce astronauți pe suprafața lunară, inclusiv prima femeie care va ateriza pe Lună. Artemis 4, în 2027, va livra modulul de locuit pentru Lunar Gateway, o nouă stație spațială care va fi asamblată pe orbită în jurul Lunii. În cadrul viitoarelor misiuni Artemis cu echipaj, astronauții vor adăuga module și echipamente la stația spațială.