În 2021, NASA a înființat Deep Space Food Challenge, care a însărcinat echipe internaționale cu crearea unei metode durabile de hrănire și susținere a oamenilor în misiuni spațiale prelungite, cum ar fi cele către Marte.
Ce vor mânca astronauții NASA în spațiu?
Pentru proiectul său NuCLEUS (Nutritional Closed-Loop Eco-Unit System), compania de biotehnologie Interstellar Lab a câștigat marele premiu NASA de 750 000 de dolari în august, învingând peste 300 de alte echipe, scrie Business Insider.
NuCLEUS este alcătuit din mai multe cuburi care seamănă cu un mare joc de X și 0. Majoritatea cuburilor sunt formate din plante vegetale, micro-verdețuri, ciuperci sau insecte.
Cu speranța de a adăuga și altele, Interstellar Lab a testat până acum zece plante vegetale și micro-verdețuri diferite, inclusiv ridichi Daikon, broccoli, amarant, ardei shishito, schinduf și ceapă.
De asemenea, a testat un tip de ciupercă, stridiile, și o specie de insectă, musca neagră soldat (black soldier fly).
Mâncarea din spațiu este pentru bunăstare, nu pentru pofte
Totul este gustos și proaspăt, chiar și insectele. Cu toate acestea, diversitatea nu este menită să satisfacă poftele astronauților. Este pentru bunăstarea lor.
Barbara Belvisi, fondatoarea și directorul executiv al Interstellar Lab, afirmă că, după șapte-opt luni în spațiu, valoarea nutritivă a alimentelor preambalate începe să se deterioreze din cauza radiațiilor solare, astronauții suferind de deficiențe în vitamine și minerale importante, precum magneziu, potasiu și B12.
Conform cercetării, astronauților le poate fi dificil să gestioneze pierderea osoasă, atrofia musculară, disfuncțiile cardiovasculare și alte probleme fiziologice asociate cu zborul în spațiu din cauza acestor deficiențe nutriționale.
NASA a fost interesată să cultive alimente proaspete pentru a umple golurile dintr-o listă de nutrienți specificați. Așadar, de aici am început”, a declarat Belvisi, subliniind că NuCLEUS este menit să îmbunătățească și nu să înlocuiască complet mesele preparate.
NuCLEUS a produs peste 22 de kilograme de plante și insecte
Pe parcursul unei luni și jumătate, NuCLEUS a produs peste 22 de kilograme de plante și insecte pentru runda finală a concursului NASA. Potrivit lui Belvisi, un singur membru al echipajului ar avea nevoie de aproximativ 661 de kilograme pe an – sau de aproximativ patru ori mai mult – într-o călătorie de lungă durată, cum ar fi cea spre Marte.
Ea a menționat, de asemenea, că modelul supus testelor concursului NASA este doar un prototip și că societatea dezvoltă în prezent un nou model care ar putea produce mai multă hrană.