Nastase zambeste printre prognoze

Prognozele pentru economia Romaniei in 2002 sunt incurajatoare pentru membrii cabinetului Adrian Nastase. Desi este pus in situatia de a pune in aplicare masuri liberale pe un program electoral social, premierul are motive sa spere ca-si va onora promisiunile. Atat cele sociale, cat si cele angajate cu mediul international politic si economic. Doua conditii esentiale trebuie sa indeplineasca actualul guvern pentru ca rezultatele sa confirme prognozele. O prima conditie implica sustinerea de care

Prognozele pentru economia Romaniei in 2002 sunt incurajatoare pentru membrii cabinetului Adrian Nastase. Desi este pus in situatia de a pune in aplicare masuri liberale pe un program electoral social, premierul are motive sa spere ca-si va onora promisiunile. Atat cele sociale, cat si cele angajate cu mediul international politic si economic. Doua conditii esentiale trebuie sa indeplineasca actualul guvern pentru ca rezultatele sa confirme prognozele.
O prima conditie implica sustinerea de care are nevoie Executivul din partea institutiilor financiare de pe piata interna. Este vorba in special de Banca Nationala a Romaniei, care are sarcina de a folosi toate parghiile de care dispune pentru a se incadra in parametrii de performanta stabiliti cu organismele financiare internationale: inflatie sub 22%, un curs mediu al dolarului de aproximativ 35.000 lei si un deficit al contului curent de maximum 5,5% din PIB. Dupa datele inregistrate la inceputul acestui an, BNR are posibilitatea de a controla cursul valutar, inflatia si dobanzile, astfel incat acordurile cu FMI si Banca Mondiala sa fie respectate. Rezerva valutara de aproximativ patru miliarde de dolari si intentia de a creste rolul euro pe piata valutara sunt argumente forte de care dispune BNR in acest an in lupta cu inflatia si dobanzile. La acestea se adauga faptul ca Ministerul Finantelor si cele mai importante companii din Romania apeleaza preponderent la imprumuturi de pe piata externa, usurand sarcina BNR in ceea ce priveste presiunea pe moneda nationala.
O alta conditie foarte importanta pentru realizarea programului economic este mentinerea pacii sociale de care Executivul a beneficiat pe parcursul anului trecut. Exista insa motive sa consideram ca, in acest an, presiunea sindicatelor va fi mai mare decat anul trecut. In primul rand este vorba despre cresterea tarifelor in dolari la energie electrica, energie termica si mentinerea unui pret de 82,5 USD/1.000 metri cubi la gaze naturale. Aceste scumpiri, corelate cu efectele scumpirilor din toamna trecuta care se vor resimti abia in primele luni ale acestui an, vor da ceva bataie de cap ministrilor. In special celor ce se vor ocupa de protectia sociala si de sanatatea populatiei. La aceste efecte se adauga si nevoia restructurarii in companiile de stat si societatile nationale, care va avea ca efect disponibilizarea a peste 150.000 de persoane. In cazul in care premierul va reusi sa convinga populatia ca o crestere a veniturilor ar putea fi inregistrata dupa cresterea economica, programul economic are sanse de succes. Desi o crestere a veniturilor, corelata cu cresterea preturilor in dolari la utilitatile publice, poate conduce la o usoara scadere a exporturilor si, implicit, la dezechilibre in comertul exterior.
c