Sfânta Maria Mică este sărbătoarea toamnei
Anul bisericesc, care începe la 1 septembrie, are în calendar Nașterea Maicii Domnului, în cea de-a opta zi a lui Răpciune, fiind cea mai importantă sărbătoare religioasă a toamnei.
Sfânta Maria Mică se sărbătorește atât ortodocși, cât și de catolici. Se urează „La mulți ani” celor care poartă numele Maria, Marian sau alte derivate.
Nașterea Maicii Domnului, calendaristic vorbind, este începutul unor activităţi. Azi începe culegerea unor plante şi fructe tămăduitoare, bătutul nucilor, culesul viilor, semănatul grâului, orzului şi secarei de toamnă.
Religios, conform tradiţiei populare, la sărbătoarea Sfânta Maria Mică, nu se fac treburi gospodăreşti, nu se spală rufe, nu se face curăţenie în casă, ca să nu se atragă răul.
Tradiția spune că în această zi vor fi ascultate mai ales rugăciunile femeilor care vor să aibă copii. Dar şi ale celor însărcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta să aibă o naştere uşoară.
Femeile însărcinate trebuie să dea de pomană oamenilor și copiilor nevoiași, pentru ca nașterea să fie una ușoară. Iar copilul să fie sănătos și lipsit de probleme. Şi cei care vor să se căsătorească se pot ruga de Sfânta Maria Mică, ca să-şi găsească perechea potrivită.
Azi, credincioşii ţin candelele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei Maria şi împart din fructele toamnei pentru morţi. Tradiția spune că la Nașterea Maicii Domnului nu e voie să se aprindă focul, oricât de frig ar fi, deoarece acest lucru aduce ghinion și boală.
La Nașterea Maicii Domnului, femeile împart struguri și prune, pentru ca morții să primească din roadele toamnei.
Sunt 4 sărbători închinate Maicii Domnului
Dumnezeu le-a ascultat rugile fierbinţi. Le-a dăruit un odor cu chemare dumnezeiască. Cu o menire sfântă pe pământ. Aşa a venit pe lume fiica Părintelui Ceresc, Mama Fiului şi mireasa Duhului Sfânt, Împărăteasa tuturor Sfinţilor, sprijinitoarea păcătoşilor, atotputernica ajutătoare şi rugătoare pentru toţi oamenii, Maica îndumnezeirii şi mântuirii, mai cinstită decât Heruvimii şi mai mărită decât serafimii, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care ne miluieşte pe noi.