Majoritatea oamenilor care are nasul înfundat doar noaptea suferă de o afecțiune numită hipertrofie a cornetelor nazale inferioare, spune medicul otolaringolog Michael Yong.
Iată cum puteți ști dacă sunteți afectat și ce puteți face pentru a scăpa de această problemă, potrivit Livestrong.
Ce este hipertrofia cornetelor nazale
Hipertrofia cornetelor nazale se traduce prin creșterea excesivă și marirea in lungime și volum a cornetelor nazale. Cornetele nazale se pot umfla în mod normal în timpul ciclului nazal (o serie de perioade alternative de congestie si decongestie nazală). Dar și atunci când corpul este la orizontală.
Cornetele nazale se mai pot umfla și ca răspuns la alergeni și diferiți stimuli. De obicei, aceste probleme provoacă simptome și în alte momente ale zilei.
Cornetele nazale sunt căptușite cu un țesut moale, bine vascularizat. Ele se pot umfla mai mult atunci când stai la orizontală, decât în picioare sau așezat datorită gravitației. Dr. Yong explică rezultatul: un nas înfundat în timpul nopții, când stăm în pat.
Dacă ai tendința de a dormi pe o parte, s-ar putea să observi că înfundarea este mai gravă pe partea nasului cu fața spre pernă (de vină fiind tot gravitația!).
Răceala, alergiile sau o infecție a sinusurilor pot declanșa sau agrava hipertrofia
În plus, când vă culcați, s-ar putea să sforăiți mai intens, să aveți probleme cu somnul, sângerări nazale. Ar putea apărea și o senzație de uscăciune în cavitățile nazale și chiar un simț al mirosului redus. Asta spun experții de la Nationwide Children’s Hospital.
O răceală, alergiile sau o infecție a sinusurilor pot declanșa sau agrava și hipertrofia cornetelor nazale. Deoarece aceste probleme pot provoca umflarea nărilor.
„Blocajele nazale, cum ar fi deviația de sept sau polipii nazali, pot agrava problema”, spune dr. Yong.
Ce puteți face
Metodele obișnuite pentru a desfunda nasul pot fi utile la gestionarea hipertrofiei cornetelor inferioare, mai ales pentru că problema poate fi declanșată sau agravată de răceli sau alergii.
Dr. Yong recomandă să încercați:
Clătiri nazale cu soluție salină: o clătire cu soluție salină poate ajuta la reducerea inflamației țesuturilor nazale moi, în timp ce elimină alergenii sau iritanții (cum ar fi acarienii de praf sau polenul) care ar putea agrava problema.
Sprayuri nazale cu steroizi: Când sunt utilizate în mod regulat, spray-urile nazale cu steroizi ajută la reducerea umflăturilor și a inflamației nazale, ușurând congestia.
„Sunt sigure de utilizat în mod regulat și funcționează cel mai bine atunci când se folosesc în mod constant timp de cateva luni”, spune el. Feriți-vă de spray-urile decongestionante nazale, cum ar fi oximetazolina (Afrin), care poate înrăutăți congestia atunci când sunt utilizate mai mult de câteva zile.
Spray nazal antihistaminic: Dacă bănuiți că alergiile înrăutățesc problema pe timpul nopții, un spray fără prescripție medicală, precum azelastină, poate ajuta la reducerea inflamației cauzate de alergeni. „Au mai puține efecte secundare decât antihistaminicele orale”, spune dr. Yong.
Opțiuni chirurgicale: Dacă medicamentele nu sunt eficiente pentru a gestiona problema, un specialist ORL poate sugera o intervenție chirurgicală pentru a reduce dimensiunea cornetelor nazale, ceea ce poate ajuta la ușurarea respirației.
Când să mergi la medic
Hipertrofia cornetelor inferioare nu este gravă, dar poate afecta somnul (care, la rândul său, poate afecta sănătatea generală).
”Dacă simțiți că aveți nevoie de ajutor, atunci puteți consulta un medic orelist”, spune dr. Yong.
Dacă aveți dureri faciale, presiune, scurgeri nazale anormale sau sângerare, acestea ar putea fi semne ale unei infecții care necesită tratament special.