În ultima perioadă, au fost semnalate mai multe alerte cu bombă pe Aeroportul Internațional din Chișinău. Autorii alertelor false ar fi din Rusia și Belarus. Premierul Natalia Gavriliţa spune că autorităţile lucrează cu cele două state pentru a-i identifica pe răufăcători. Potrivit şefei Guvernului, miza acestor acţiuni este de a genera stări de panică în societate şi de a slăbi capacităţile de intervenţie a instituţiilor statului.
Alertele vin de pe conturi online din Rusia şi Belarus, însă cei care comandă aceste acţiuni ar putea fi rezidenţii altor state.
„Aceste alerte cu bombă vin din extern, sunt greu de urmărit. Sunt surse din Belarus, Rusia, lucrăm cu aceste state ca să identificăm persoanele, dar în mediul online este foarte greu de urmărit până la capăt, mai ales comanditarii. Este foarte uşor să fie ajustate tacticile. Nici nu ştim dacă cei care stau în faţă sunt în aceste ţări pe care le-am numit, pentru că noi avem adresa computerului. Dar cei care cunosc un pic cum funcţionează tehnologiile informaţionale, ştiu că aceste date pot fi manipulate. Noi încercăm să fortificăm răspunsul nostru. De exemplu, introducem restricţii mai mari ca să nu fie nevoie să evacuăm oamenii şi asta presupune o perioadă de tranziţie, când trebuie să schimbi mecanisme, legi, să instruieşti oamenii”, a spus Natalia Gavriliţa în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova, citată de IPN.
Cineva încearcă să destabilizeze situația
Potrivit premierului, încercările de a destabiliza situaţia din Republica Moldova ar fi coordonate din exterior, din partea persoanelor care îşi doresc stoparea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. „Aceste alerte sunt menite să ne scadă vigilenţa, să ne ţină ocupaţi, să ne testeze reacţia. De aceea, încă o dată cer oamenilor să rămânem toţi calmi şi solidari. Sunt timpuri complicate, cu multe provocări, din diferite direcţii. Avem hoţi care au fugit din Republica Moldova, dar care au acces la resurse, încearcă să destabilizeze situaţia pentru că se tem de reforma justiţiei, de procesul de integrare europeană”, a adăugat Natalia Gavriliţa.
Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova a propus înăsprirea sancţiunilor pentru astfel de acţiuni ilegale
În contextul multiplelor alerte false cu bombă din ultima perioadă, Ministerul Afacerilor Interne a propus înăsprirea sancţiunilor pentru astfel de acţiuni ilegale. Dacă până în prezent alerta falsă cu bombă era pedepsită cu amendă sau închisoarea până la 2 ani, propunerea de modificare a Codului penal prevede ca pedeapsa să fie cuprinsă între 2 şi 5 ani de închisoare, iar plafonul amenzilor să crească începând cu 50 de mii de lei până la un maxim de 150 de mii de lei.