Natalia Intotero a anunțat un proiect revoluționar de modernizare a numărului 119, dedicat protecției copiilor, cu o valoare de 66,87 milioane lei. Această inițiativă va îmbunătăți semnificativ modul în care sunt gestionate cazurile de abuz și neglijare, oferind suport rapid celor care au nevoie.
Natalia Intotero anunță că se lucrează la un proiect de modernizare a numărului unic național 119
Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, împreună cu STS, lucrează la un proiect de modernizare a numărului unic național 119. Acest număr este destinat raportării abuzurilor, neglijării, exploatării și altor forme de violență asupra copiilor.
Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a explicat că modernizarea va facilita intervenția rapidă și coordonată a autorităților competente. Aceasta va permite consilierea și sprijinirea eficientă a copiilor și tinerilor care apelează la acest număr pentru informații sau ajutor.
”Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) sunt parteneri într-un proiect finanţat din fonduri europene pentru dezvoltarea liniei unice naţionale destinate copiilor – 119. Proiectul „Sistem Next Generation 119” va presupune dezvoltarea şi modernizarea instrumentelor digitale de alertare, identificare şi intervenţie pentru copii, asociate numărului unic naţional 119, număr destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare şi orice altă formă de violenţă asupra copilului”, transmite Ministerul Familiei.
Proiectul se desfășoară între septembrie 2024 și februarie 2027, fiind cofinanțat de Uniunea Europeană. Acesta face parte din Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027, subcomponenta P2, dedicată digitalizării în administrația publică centrală și în sectorul de afaceri.
Ministrul Familiei a anunțat că se vor dezvolta soluții digitale avansate
Acestea vor permite raportarea eficientă a abuzurilor, neglijării, exploatării și altor forme de violență asupra copiilor.
Ea a subliniat importanța numărului unic național 119 în protecția copiilor.
”Vor fi create şi modernizate soluţii digitale avansate care să permită raportarea eficientă a cazurilor de abuz, neglijare, exploatare sau orice altă formă de violenţă asupra copilului. Prin intermediul numărului unic naţional 119, care este deja o resursă importantă în protecţia copiilor, vom facilita intervenţia promptă şi coordonată a autorităţilor responsabile, vom reuşi să-i consiliem, să-i îndrumăm şi să-i sprijinim rapid pe toţi copiii şi tinerii care vor suna la acest număr pentru a cere un sfat, o informaţie sau chiar ajutor”, precizează ministrul Familiei, Natalia Intotero.
Directorul STS, Ionel Sorin Bălan, a declarat că sistemul Next Generation 119 va fi dezvoltat cu soluții IT&C moderne și sigure. Inginerii și specialiștii STS vor introduce funcționalități pentru o gestionare eficientă a cazurilor. Aceste funcționalități vor include analiza apelurilor și asistența operatorilor cu tehnologii avansate.
Bălan a precizat că modernizarea infrastructurii hardware și software pentru numărul național 119 se va baza pe bunele practici din experiența serviciului de urgență.
”Sistemul Next Generation 119 va fi dezvoltat utilizând soluţii IT&C sigure şi de generaţie nouă, iar în acelaşi timp inginerii şi specialiştii STS vor implementa funcţionalităţi moderne care să permită gestionarea eficientă a cazurilor, analiza acestora în scopul îmbunătăţirii calităţii apelurilor, asistarea operatorilor de către tehnologii avansate, structurarea coerentă a datelor, îmbunătăţirea fluxurilor şi acordarea rapidă a sprijinului de care au nevoie copiii.
Modernizarea infrastructurii hardware şi software a numărului naţional 119 se va baza pe bunele practici pe care le-am dobândit din experienţa noastră în administrarea serviciului dedicat urgenţelor. Acest proiect reprezintă încă un pas spre calea transformării digitale înspre care se îndreaptă statul român, dar care are, însă, beneficii directe către o categorie extrem de vulnerabilă – copiii. Am încredere că parteneriatul de succes dintre ANPDCA şi STS îşi va îndeplini obiectivul de a consolida climatul de siguranţă al copiilor”, declară Bălan.
Proiectul va dura doi ani și jumătate
Scopul său este extinderea facilităților serviciului 119. Acest lucru se va realiza prin dezvoltarea de noi aplicații și platforme. Ele vor oferi asistență copiilor victime ale abuzului, neglijării, exploatării și altor forme de violență.
Vor fi create aplicații și programe de suport pentru specialiștii care gestionează numărul unic 119. De asemenea, se vor organiza sesiuni de formare pentru angajații din instituțiile de protecția copilului. Valoarea totală a contractului de finanțare este de 66.874.370,41 lei.