Ministrul Familiei, Natalia Intotero, i-a încurajat pe tinerii hărţuiți să nu ierte și să sune la numărul de telefon dedicat victimelor violenţei sau hărțuirii, unde să facă plângere penală împotriva agresorilor.
Natalia Intotero: Cei care sunt hărțuiți, să nu ierte. Să facă denunțul
Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, a îndemnat tinerii care se simt presați sau hărțuiți să nu treacă cu vederea situația, ci să contacteze numărul de telefon destinat victimelor violenței și să depună plângere penală împotriva agresorilor.
De asemenea, Natalia Intotero a fost întrebată despre opinia sa în legătură cu acuzațiile formulate de studente care susțin că au fost hărțuite sexual de către profesori.
„Încurajez toate tinerele, toţi tinerii din ţară cărora li se fac astfel de propuneri indecente sau simt că asupra lor există o presiune, o hărţuire să nu aştepte, să nu ierte şi deîndată să sune la telefonul 0800.500.333, este numărul dedicat victimelor violenţei sub orice formă, şi ulterior acestea vor beneficia de îndată de sprijin din partea statului.
Dar este foarte important să aibă şi curaj să facă plângere penală”, a spus Intotero într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Ea a precizat că, până în prezent, nu are informații privind existența unor sesizări legate de hărțuire morală sau sexuală din partea angajatelor Muzeului de Artă împotriva directorului instituției.
„Orice cetăţean al României aflat într-o astfel de situaţie, recomandarea mea este solicite sprijinul statului, există în toate judeţele acele locuinţe protejate pentru victimele violenţei sub orice formă, unde primesc nu doar consiliere psihologică, ci şi spaţiu pentru locuire pentru o perioadă de timp.
Încurajez, pe lângă acest telefon, să facă şi plângere penală. E foarte important acest lucru, fără o sesizare a instituţiilor abilitate categoric cazurile nu pot fi soluţionate şi este şi un model de a descuraja pe acele persoane care, din punctul meu de vedere, au probleme de sănătate şi recurg la astfel de atitudini”, a mai indicat demnitarul.
Condiții mai dificile pentru cei care vor să fie asistenți maternali
Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a declarat că orice cetățean al României aflat într-o astfel de situație ar trebui să solicite sprijinul statului. Ea a subliniat că în toate județele există locuințe protejate pentru victimele violenței, unde acestea pot beneficia nu doar de consiliere psihologică, ci și de spațiu pentru locuire pe o perioadă determinată. Ministrul a încurajat, pe lângă apelul telefonic, să se depună și o plângere penală.
Potrivit acesteia, este foarte important ca instituțiile abilitate să fie sesizate, deoarece fără această sesizare cazurile nu pot fi soluționate, iar aceasta reprezintă și un mod de a descuraja persoanele care, în opinia sa, au probleme de sănătate și recurg la astfel de comportamente.
Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero a declarat într-o conferință de presă la Palatul Victoria că astăzi, 1 august 2024, a fost aprobată ordonanța de Guvern referitoare la condițiile de obținere a atestatului, procedura de atestare și statutul de asistenți maternali.
Ea a explicat că, după 21 de ani, s-au introdus modificări semnificative ca urmare a controalelor efectuate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, a sesizărilor primite la telefonul de urgență 119 și a unor controale neanunțate realizate de ea și echipa de la Ministerul Familiei.
Intotero a subliniat că aceste măsuri au condus la înăsprirea condițiilor pentru ca persoanele care doresc să devină asistenți maternali să beneficieze de o pregătire prealabilă și că testarea va fi efectuată de specialiști din cadrul Direcțiilor Generale de Asistență și Protecție a Copilului, doar de specialiști angajați ai statului, spre deosebire de trecut, când evaluarea și atestarea erau realizate în mare parte de firme private.