Natalia Intotero a anunțat cifrele date de procedurile FIV
Ministrul Familiei, Natalia Intotero, anunţă că în România s-au născut 73 de copii şi alte peste 1.700 de femei care au beneficiat de procedură FIV cu decontare de la stat sunt însărcinate.
Asta, în urma implementării programului de fertilizare in vitro care ajută cu vouchere de 3.000 de euro familiile care nu pot avea copii pe cale naturală.
”Pentru anul 2023 am avut 10.000 de proceduri eligibile. Din 10.000, începând cu luna octombrie avem, până săptămâna trecută – în fiecare săptămână primim aceste raportări – 73 de naşteri, 73 de bebeluşi, 1.736 de sarcini în evoluţie. Avem, de asemenea, 3.119 deconturi cu farmaciile, 2.928 deconturi la clinici, 9.322 de contracte semnate din cele 10.000 şi vouchere emise”, a explicat, marţi seară, la Euronews România, Natalia Intotero.
Ministrul a subliniat că acesta este un rezultat foarte bun. Ea a detaliat că procedura este una care necesită timp. De asemenea, a menționat că cheltuielile la farmacii sunt justificate de necesitatea tratamentului medical. Pe care femeile trebuie să-l urmeze.
”Este foarte bun raportul (dintre vouchere şi sarcinile obţinute – n.r.) şi o să vedeţi că vor şi alte naşteri. Pentru a fi părinte, mai ales atunci când nu reuşeşti să ai un copil pe cale naturală, sunt anumite aspecte care trebuie îndeplinite”, a adăugat Intotero.
Programul național de fertilizare in vitro a debutat în toamna anului 2022. Primul copil s-a născut în octombrie 2023. Cuplurile care îndeplinesc anumite criterii pot beneficia de vouchere în valoare de 3.000 de euro prin acest program. Din care 1.000 de euro pot fi alocate pentru analizele medicale. Ceilalți 2.000 de euro sunt pentru procedura medicală propriu-zisă.
10 milioane de copii au venit pe lume din 1978, la nivel mondial
Peste 10 milioane de copii au venit pe lume, începând cu anul 1978, în urma efectuării de proceduri FIV, potrivit datelor Societății Europene de Reproducere Umană și Embriologie (ESHRE). Esențial este ca atunci când un cuplu nu reușește să conceapă un copil după cel puțin 12 luni de contact sexual neprotejat sau 6 luni, dacă partenera are peste 35 de ani, să efectueze un consult de specialitate.
După o anamneză completă, medicul va recomanda o serie de investigații specifice pentru fiecare partener în parte. Asta, în vederea identificării cauzei exacte a infertilității și a celei mai potrivite metode de tratament. În cazul în care schimbările în stilul de viață sau tratamentul bolilor asociate, care afectează fertilitatea, sau alte tratamente pentru infertilitate (stimulare ovariană sau inseminare artificială) nu duc la rezultatele dorite, atunci medicul poate recomanda fertilizarea in vitro.
În cadrul reproducerii umane asistate medical (RUAM), există diverse proceduri pentru care se poate opta atunci când obținerea unei sarcini pe cale naturală devine dificilă sau imposibilă. Acestea includ stimularea ovariană cu scopul de a identifica momentul ovulației, inseminarea intrauterină, monitorizarea ciclurilor naturale și procedurile FIV.