O vizită la stadion nu poate fi trecută la capitolul „culturalizare“, însă cu siguranță se poate bifa la capitolul „experiență ce trebuie încercată“, mai ales când vorbim de arene mereu pline, care adună cel puțin 50.000 de persoane la fiecare meci. Este, de altfel, o experiență pe care din ce în ce mai mulți turiști, microbiști sau nu, o încearcă. Cel mai bun exemplu este „Ziua porților deschise“, care a adunat peste 100.000 de persoane dornice să facă un tur al noii minuni Naţional Arena.
Aglomerația de atunci a demonstrat că stadionul ultramodern se poate transforma într-un obiectiv turistic, așa cum sunt arenele celor mai mari cluburi europene. Național Arena ar putea avea încasări de sute de mii de euro dacă numărul vizitatorilor care plătesc pentru un tur șase euro (25 de lei) de persoană ar fi de doar câteva procente din cei care au venit la deschidere. Un tarif asemănător este practicat la Estadio Mestalla (al clubului Valencia) sau la AOL Arena (al clubului Hamburg), stadioane cu o capacitate similară.
După modelul marilor stadioane europene, Național Arena ar putea fi inclus pe lista obiectivelor turistice ale Bucureștiului, așa cum este Stade de France pe hărțile turistice ale Parisului, adunând zeci de mii de persoane pentru un tur care costă 12 euro. Deci vizitatori se vor găsi, cu siguranță!
Stadioanele, noile muzee
Intrarea la Sagrada Familia costă 12,5 euro, respectiv 16,5 euro pentru un tur însoțit de un ghid. Vizitarea stadionului Nou Camp al extratereștrilor de la FC Barcelona scoate din buzunarul turistului 22 de euro, iar cel puțin 50% dintre persoanele care ajung în orașul catalan fac și un tur de stadion. Tariful este asemănător celui practicat pe Stamford Bridge, stadionul celor de la Chelsea London, unde microbistul plătește 18 lire (20,64 de euro), cu doar zece lire mai puțin decât biletul la celebrul muzeu al figurilor de ceară Madame Tussauds. „Teatrul viselor“ al rivalilor de la Manchester United poate fi vizitat pentru 15 lire (17 euro).
Prins în toate topurile stadioanelor europene, Santiago Bernabeu, arena galacticilor de la Real Madrid, este cu siguranță unul dintre obiectivele ce trebuie vizitate în Spania. Turul costă 16 euro, cu șase euro mai mult decât intrarea la Museo del Prado.
Nu există fan al echipei Bayern München care să ajungă în Germania și să nu facă un drum până la Allianz Arena, mai ales că biletul costă zece euro, fiind printre cele mai accesibile stadioane ale unei mari echipe din Europa. Aproape la fel de mic (12,5 euro) este și tariful pentru „Giuseppe Meazza“ (San Siro), arena celor două mari cluburi ale Italiei, AC Milan și Inter Milano. Prețul este similar cu un tur al Domului din acelaşi oraş. Tot 12 euro costă și intrarea pe Amsterdam Arena, stadionul „lăncierilor“ de la Ajax.
Naţional Arena, pe harta stadioanelor-muzeu
27 august 2011, 00:23
Ultima modificare în 27 august 2011, 03:23
Privite ca obiective turistice, stadioanele marilor cluburi de fotbal europene adună turiști dispuși să plătească între 10 și 22 de euro pentru o intrare în arenă.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- UPDATE: Bernanke spune că nu va tipări bani
- Nemţii, mai bogaţi ca oricând
- Sberbank vrea să plătească un preţ mai mic pentru Voksbank
- Zona euro va supravieţui, afirmă laureaţi ai Premiului Nobel pentru Economie
- Joseph Stiglitz: „Tiparniţa de bani nu va salva economia americană”
- APDRP: 50 milioane euro de la UE pentru împăduriri
- Roubini: Până la sfârșitul anului, americanii se apucă de tipărit bani
- The Economist : Economiile din Europa de Est, un oarecare calm în mijlocul furtunii
- American Express a încheiat parteneriat cu Mercedes Benz
- TVA-ul de 9% pentru alimentaţia din turism, doar dacă permite economia