Un oficial al băncii a informat că afacerile din Serbia au fost vândute subsidiarei sârbe a OTP Bank, cel mai mare creditor independent din Europa Centrală.
Vânzarea subsidiarelor NBG face parte din planul Comisiei Europene de restructurare a principalelor bănci elene, ce vizează majorarea capitalului şi reducerea prezenţei lor peste hotare. În iulie NBG a vândut Banca Românească către OTP Bank.
Tranzacţia va majora indicele de adecvare Tier 1 al National Bank of Greece cu aproximativ 0,3 puncte procentuale şi va majora lichiditatea cu 280 de milioane de euro, a anunţat recent al doilea grup bancar elen.
"După 15 ani în care a înregistrat succes pe piaţa din Serbia, NBG îşi restructurează activitatea pentru a-şi îndeplini angajamentele faţă de autorităţile UE. Tranzacţia ne permite să ne concentrăm resursele în sprijinirea redresării economiei Greciei", a afirmat recent şeful NBG, Leonidas Fragiadakis.
Tranzacţia este supusă spre aprobare băncilor centrale din Ungaria, Serbia şi Fondului de stabilitate financiară al Greciei (HFSF), care deţine 40% din NBG.
Săptămâna aceasta, NBG a raportat pierderi în trimestrul trei din 2017, din cauza reducerii veniturilor nete din dobânzi, care nu au fost compensate de scăderea provizioanelor pentru creditele neperformante (NPL).
Pierderile nete de pe urma operaţiunilor discontinue s-au situat la 44 de milioane de euro în perioada iulie-septembrie 2017, faţă de pierderi nete de 52 de milioane de euro în trimestrul doi din 2017.
Eforturile de a reduce creditele neperformante au continuat pentru al şaselea trimestru consecutiv în perioada iulie-septembrie 2017, stocul de NPL scăzând cu 200 de milioane de euro, comparativ cu trimestrul doi din 2017, a afirmat şeful NBG, Leonidas Fragiadakis.
Băncile greceşti au intrat în criză financiară din 2008 cu credite neperformante de 14,5 miliarde euro, aproximativ 5,5% din portofoliile lor de credite. Anul trecut, creditele neperformante au ajuns la 106,9 miliarde de euro, iar băncile au convenit cu autorităţile de reglementare ţinte ambiţioase privind reducerea creditelor neperformante la 66,7 miliarde euro în 2019, urmând ca ponderea creditelor neperformante în portofoliile de credite să scadă la 34% în 2019, de la 51% la finele lui 2016.
Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.
AGERPRES