INEFICIENT Direcţionarea celei mai mari părţi a contribuţiilor pentru pensiile private obligatorii către bugetul asigurărilor de stat poate distruge Pilonul II, fără a salva sistemul pensiilor de stat. Intenţia de a reduce temporar contribuţia la fondurile de pensii private obligatorii de la 2,5% la 0,5%, pentru a salva sistemul de stat, reprezintă de fapt o naţionalizare mascată a pensiilor private obligatorii (Pilonului II), consideră majoritatea analiştilor. Contribuţiil
INEFICIENT Direcţionarea celei mai mari părţi a contribuţiilor pentru pensiile private obligatorii către bugetul asigurărilor de stat poate distruge Pilonul II, fără a salva sistemul pensiilor de stat.
Intenţia de a reduce temporar contribuţia la fondurile de pensii private obligatorii de la 2,5% la 0,5%, pentru a salva sistemul de stat, reprezintă de fapt o naţionalizare mascată a pensiilor private obligatorii (Pilonului II), consideră majoritatea analiştilor. Contribuţiile ar fi trebuit să ajungă în 2011 la 3,5%, însă calendarul de majorare a acestora a fost încălcat încă din al doilea an de funcţionare a sistemului.
Prin reducerea la 0,5%, statul ia de la actualii participanţi la Pilonul II o sumă totală de 2,68 de miliarde de lei. Sumă insuficientă pentru a nu reduce şi pensiile de stat plătite în prezent. Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, consideră că reducerea contribuţiei la Pilonul II va întârzia procesul de trecere de la un sistem public de pensii la unul privat, unde cuantumul pensiei este corelat cu mărimea contribuţiei. „Având în vedere situaţia actuală a bugetului de stat, înţelegem că orice sumă economisită este bine-venită, dar, în acelaşi timp, reducerea contribuţiei are un impact nesemnificativ asupra deficitului“, susţine Lucian Croitoru.
Impact nimicitor
Această decizie va duce la falimentarea „cu bună ştiinţă“ a sistemului, afirmă Crinu Andănuţ, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). „Prin aplicarea măsurii, vom asista la distrugerea a 12 ani de construcţie legislativă şi instituţională în domeniul pensiilor private şi se recunoaşte falimentul sistemului public de pensii, dar, paradoxal, şi la anihilarea principalei soluţii de rezolvare a acestei probleme“, susţine Andănuţ. Conform oficialului, introducerea sistemului Pilonul II este cea mai de succes reformă din România ultimilor ani şi, după numai doi ani, fondurile de pensii obligatorii au un randament mediu anual de peste 18%, mult peste inflaţia de 5%. „După 24 de luni de viramente în Pilonul II, statul a transferat fondurilor de pensii contribuţii brute totale de 2,63 miliarde de lei. În acelaşi timp, activele nete administrate de fonduri au ajuns la 3,14 miliarde de lei. Deci, profitul net al participanţilor se ridică la 511 milioane de lei“, mai spune Crinu Andănuţ.
Cel puţin la fel de virulent este şi Besim Jawad, directorul executiv al Eureko Pensii. „Dacă eşti investitor în România şi vezi că o astfel de măsură se ia după numai doi ani de la startul sistemului, din mai 2008, nu te simţi deloc încurajat să mai investeşti“, consideră Jawad.
Decizia va avea un impact dramatic şi negativ asupra pensiei pe care o vor primi participanţii Pilonului II în momentul retragerii din activitate.
Besim Jawad, director executiv Eureko Pensii