Vineri dimineață, pe data de 31 martie, oficialii NATO au transmis personalului o notă prin care au anunțat interdicția aplicației TikTok pe dispozitivele furnizate de Alianță.

Nota a avut scopul de a oficializa interdicția, întrucât platforma oricum nu era utilizabilă pe dispozitivele NATO, din cauza restricțiilor tehnologice interne.

NATO a interzis TikTok pe dispozitivele Alianței

„Securitatea cibernetică este o prioritate de vârf pentru NATO. Alianța are cerințe stricte cu privire la utilizarea aplicațiilor de către angajați. TikTok nu este accesibil pe dispozitivele NATO”, a declarat un oficial pentru CNN.

NATO este cel mai recent organism guvernamental care interzice aplicația pe fondul temerilor că guvernul chinez ar putea avea acces la datele utilizatorilor prin intermediul Bytedance, compania-mamă din China, cu sediul la Beijing.

Platforma TikTok a fost deja interzisă de către SUA, Marea Britanie, Norvegia și Parlamentul European pe dispozitivele instituțiilor oficiale.

China neagă că ar folosi TikTok pentru colectarea de date

Vineri, 24 martie, China a subliniat că nu cere companiilor să predea datele colectate în străinătate, în contextul în care TikTok se confruntă cu din ce în ce mai multe solicitări de interzicere în SUA.

Aplicația deținută de compania chineză Bytedance se află sub o presiune tot mai mare, pentru a obține un nou proprietar sau pentru a pierde accesul la uriașa piață americană.

În cadrul unei audieri de cinci ore cu legislatorii americani ce a avut loc joi, 23 martie, directorul executiv al TikTok, Shou Zi Chew, s-a confruntat cu întrebări „necruțătoare” în legătură cu legăturile aplicației cu China și la pericolul pe care aceasta îl reprezintă pentru adolescenți, notează AFP.

Una dintre principalele temeri ale TikTok este legată de o lege chineză din anul 2017, care obligă firmele locale să predea statului datele personale dacă acestea sunt relevante pentru securitatea națională.

Beijingul a negat vineri că va cere firmelor chineze să predea datele colectate în străinătate, subliniind că „acordă o mare importanță protejării confidențialității datelor”.

China „nu a cerut niciodată și nu va cere companiilor sau persoanelor fizice să colecteze sau să furnizeze date aflate într-o țară străină”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning, în cadrul unui briefing.

„Guvernul SUA nu a furnizat până în prezent nicio dovadă că TikTok reprezintă o amenințare la adresa securității sale naționale”, a adăugat acesta.