Ucraina ar urma să primească un nou ajutor substanțial, spune directoarea Consiliului Naţional al Securităţii (NSC) pentru Europa, Amanda Sloat.
Aceasta a precizat că decizia a fost luată de către președintele american Joe Biden și de către ceilalți șefi de stat și de guverne din NATO.
În cadrul summitului, la Vilnius va avea loc prima reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, organizată de Alianța Nord-Atlantică. Ulterior, președintele Joe Biden se va angaja într-o întâlnire cu liderul ucrainean, în cadrul căreia vor aborda diverse subiecte, printre care și furnizarea de „sprijin pe termen scurt și lung pentru Ucraina”, după cum se menționează în comunicat.
Amanda Sloat relatează că, miercuri, se anticipează că Joe Biden va ține un discurs de politică externă notabil, în care va sublinia puterea și impactul NATO.
Ucraina trebuie să facă eforturi democratice suplimentare
Directoarea Consiliului Naţional al Securităţii (NSC) pentru Europa a mai precizat că Ucraina a făcut deja progrese semnificative în domeniul reformelor, însă este necesar ca numărul acestora să crească.
”Noi recunoaştem că Ucraina a făcut deja progrese semnificative în domeniul reformelor. Dar, aşa cum spun clar atât preşedintele (american Joe Biden), cât şi comunicatul (comun al NATO), este în continuare necesar ca Ucraina să întreprindă reforme suplimentare democratice şi în domeniul securităţii”, a precizat aceasta în fața presei.
Atrăgând atenția asupra poziției președintelui Joe Biden, aceasta a subliniat încrederea evidentă în capacitatea Ucrainei de a-și atinge obiectivul de a adera la NATO. Cu toate acestea, a fost reiterat faptul că urmărirea acestui obiectiv rămâne o cerință pentru aderarea Ucrainei la NATO.
Sloat și-a exprimat recunoștința pentru comunicatul coerent al NATO, descriindu-l ca fiind un mesaj convingător și plin de speranță care reafirmă viitoarea includere a Ucrainei în Alianța Nord-Atlantică.
MAP nu mai este necesar pentru Ucraina
Declarația subliniază faptul că Planul de acțiune pentru aderare (MAP) este considerat inutil pentru Ucraina în prezent. Cu toate acestea, există o colaborare activă între Washington, Kiev și NATO pentru a pune în aplicare o serie de reforme referitoare la guvernanță și securitate. Aceste reforme sunt delimitate în „Programul național anual” (ANP), care este formulat de Kiev și revizuit anual de miniștrii de externe ai Alianței.
Ca răspuns la o întrebare referitoare la reformele specifice pe care NATO le dorește din partea Ucrainei, Sloat a declarat că Statele Unite se ocupă de inițiativele Ucrainei.