Vineri, 24 februarie, se împlineşte un an de zile de când Vladimir Putin a dat ordinul de atac, iar trupele ruse au invadat Ucraina. Ce spune secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, despre acea zi, dar şi despre perspectivele Ucrainei în lunile şi anii următori?
Anunţul serii venit de la vârful NATO, chiar de la secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg!
Când se încheie războiul din Ucraina? Răspunsul oferit de Jens Stoltenberg
Liderul NATO a subliniat foarte clar că ciclul de agresiune început de Rusia chiar înainte de invazia din Ucraina trebuie oprit.
Cât despre războiul propriu-zis, din păcate, nu se poate estima cât timp va mai dura, a adăugat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.
„Nu ştim când se va încheia războiul. Dar ceea ce ştim este că, atunci când războiul se va încheia, trebuie să ne asigurăm că istoria nu se va repeta”, a afirmat Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat jurnaliştilor de la agenţia Reuters.
Agresiunea Rusiei asupra ţărilor din jurul său trebuie să înceteze
Şeful NATO a subliniat că agresiunile plecate de la Moscova se înscriu într-un tipar mai larg, care include şi acţiunile militare ordonate de Vladimir Putin în Georgia în 2008 şi în Donbas şi Crimeea, în Ucraina, în 2014.
„Trebuie să ne asigurăm că vom întrerupe ciclul agresiunii ruseşti. Trebuie să împiedicăm Rusia să ciopârţească securitatea europeană.
(Trebuie să ne asigurăm că) Ucraina are capacităţile militare, puterea de a descuraja alte agresiuni”, a mai declarat Jens Stoltenberg pentru sursa citată.
Şeful NATO a explicat că, pe lângă ajutorul direct acordat Ucrainei, Alianţa se gândeşte şi la un parteneriat mai lung cu această ţară.
Ucraina trebuie să fie ajutată să-şi modernizeze instituţiile de apărare şi securitate şi să treacă de la echipamentele, doctrinele şi standardele din epoca sovietică la echivalentele lor din NATO.
Experienţa ireală din urmă cu acum un an de zile
La un an de la debutul invaziei din Ucraina, secretarul general al NATO spune că momentul 24 februarie 2022 a reprezentat o experienţă cu adevărat aparte.
A fost o „experienţă ireală” să vezi „peste 100.000 de soldaţi intrând într-o ţară democratică, liberă şi independentă din Europa. (…)
Aceasta este acum cea mai mare criză de securitate, cel mai mare război pe care l-am văzut de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. (…)
Cu toţii ne-am dat seama în acea zi că a existat o Europă, a existat o lume, înainte, şi o lume după 24 februarie”, a mai declarat Jens Stoltenberg.
Flancul de est al NATO a fost întărit: Un atac asupra unui aliat va declanşa un răspuns din partea întregii alianţe
Şeful NATO a vorbit şi despre întărirea flancului estic al Alianţei, având în vedere că membrii NATO din regiune se tem că Rusia şi-ar putea îndrepta privirea şi asupra lor.
„Acesta este motivul pentru care ne-am sporit semnificativ prezenţa militară în partea de est a Alianţei, pentru a trimite un mesaj foarte clar Moscovei că un atac asupra unui aliat va declanşa un răspuns din partea întregii alianţe.
Acest lucru nu este pentru a provoca un conflict, ci pentru a preveni un conflict, pentru a păstra pacea şi pentru a elimina orice spaţiu de manevră pentru calcule greşite la Moscova”, a punctat Jens Stoltenberg.